Jak grillować rybę?
Ryba z grilla jest pyszna, aromatyczna i zdrowa a do tego łatwo i szybko się ją przyrządza.
Najpopularniejszymi gatunkami ryb, które często trafiają na ruszt są:
- łosoś
- sandacz
- okoń
- pstrąg
- dorsz
- karp
- makrela
Pamiętaj! Grillujemy tylko świeże ryby!
Grillowanie ryby krok po kroku
Najpierw opłucz rybę pod zimną wodą.
Zrób poprzeczne nacięcia nożem (po obu stronach ryby) w równych odległościach, na głębokość ok. 1-2 cm.
Przygotuj marynatę, zalej nią rybę i odstaw na co najmniej 1 godzinę. Dzięki marynacie uzyskasz wyrazisty smak i kruchość mięsa. Przed położeniem ryby na grillu można dodatkowo posmarować ją stopionym masłem.
Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.
Do grillowania ryby powinieneś używać folii lub tacek aluminiowych. Najwygodniej piecze się całe ryby bądź filety. Pamiętaj, aby układać je i grillować najpierw stroną ze skórką - wówczas ryba się nie rozpadnie.
Przepis na pyszną rybę z grilla
Składniki:
- 1 kg świeżej ryby
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka ziół (tymianek, estragon, koperek)
- pieprz
Sposób przygotowania
Rybę oczyść z wnętrzności i łusek, a następnie umyj ją i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij w kilku najszerszych miejscach.
Z pozostałych składników przygotuj marynatę, do której włóż oczyszczoną rybę. Odstaw na ok. 1 godzinę, a po upływie tego czasu, ułóż rybę na folii lub tacce aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek.
Grilluj ok. 20-30 minut pamiętając o tym, aby w trakcie pieczenia obracać rybę i smarować ją marynatą oraz masłem.
Upieczoną rybę podajemy z surówką, np.: z pora.
Smacznego!!!
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam