Jak dusić mięso
Duszenie mięsa to nic innego jak gotowanie pod przykryciem z dodatkiem tłuszczu i małej ilości płynu. Duszeniu można poddać każdy rodzaj mięsa, zaczynając od drobiu aż po ryby, zazwyczaj jednak poddawane są mięsa gorsze jakościowo, czyli takie, które nie nadają się do smażenia i pieczenia.
Na początek wybrany kawałek umyj dokładnie w zimnej wodzie i koniecznie osusz. Potem odpowiednio zamarynuj. Podczas tego procesu uwolni się sok, którego nie należy wylewać, gdyż zawiera dużo białka.
Następny etap to podsmażanie. Podsmaż mięso z dwóch stron, na rozgrzanym oleju do momentu, w którym obie strony będą odpowiednio zarumienione.
Potem przekładasz podsmażony kawałek do rondla i zalewasz wcześniej przygotowanym wywarem lub zwykłą wodą. Wlej również sok, który uwolnił się podczas marynowania. Płyn powinien pokrywać cały kawałek mięsa.
Teraz musisz dopilnować aby płyn utrzymywał się w naczyniu przez cały czas na tym samym poziomie. W momencie, w którym na dnie naczynia zostanie już tylko sam tłuszcz, musisz uzupełnić płyn.
Czas duszenia zależy od rodzaju mięsa i jego wielkości. Najkrócej dusi się mięso mielone, najdłużej wołowinę.
Mięso jest gotowe gdy, zachowa swój pierwotny kształt i możesz pokroić je bokiem widelca.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam