Co to jest serowe fondue i jak je przygotować?
Fondue – potrawa sprzyjająca integracji
Ta popularna szwajcarska przekąska idealnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną lub ze znajomymi. Jak wiadomo, nic tak nie integruje ludzi jak wspólne posiłki. A fondue jest o tyle wyjątkowe, że spożywa się je z jednego naczynia. Nazwa potrawy pochodzi z języka francuskiego od słowa „fondre”, oznaczającego „topić”, „roztapiać” i „rozpuszczać”. Jednak samo danie wymyślili szwajcarscy pasterze, którzy chcąc uniknąć wyrzucania zeschłego sera wpadli na pomysł tej praktycznej potrawy. Siadali oni wokół ogniska, roztapiali ser w żeliwnym garnku, a następnie maczali w nim kawałki mięsa lub chleba. – Obecnie fondue postrzegane jest raczej jako wymyślne danie. Do wykonania tej przekąski w domu potrzebujemy specjalnego rondla lub naczynia do fondue, które można zakupić choćby w Internecie. Sekret udanego fondue tkwi w rodzaju sera, z którego je przyrządzamy. Pamiętajmy, że nie powinien być zbyt twardy, ponieważ nie rozpuści się pod wpływem wysokiej temperatury. Dobrym rozwiązaniem będzie użycie sera szwajcarskiego lub holenderskiego. Ze względu na delikatny smak i średnio twardą konsystencję, idealnie się roztopi, zachowując przy tym swoje walory smakowe i zapachowe. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury masy serowej. Jeśli będzie zbyt niska, ser stwardnieje i nie da się zanurzać w nim bagietki - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Przepis na Serowe Fondue, poleca szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 400 g Sera Morskiego MSM MOŃKI
- 200 g Sera Gouda MSM MOŃKI
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wiśniówki
- pieprz świeżo zmielony
- gałka muszkatołowa
- pieczywo pszenne pokrojone w kostkę
Wykonanie:
Kociołek do fondue natrzeć przekrojonym na pół czosnkiem. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku, dodać wino, sok z cytryny. Podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając. Gdy ser się rozpuści, dodać mąkę ziemniaczaną połączoną z wiśniówką. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Kociołek postawić na podgrzewaczu, aby lekko się gotował. Maczać kawałki pieczywa nabite na długi widelec w serowym fondue. Jeżeli masa jest za gęsta dodać wina, jeśli za rzadka, dodać sera.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam