Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. czytaj »
Codzienny stres, brak ruchu, a także szkodliwe przyzwyczajenia, jak używki, nieregularne posiłki, czy zamiłowanie do fast-foodow – to wszystko sprawia, że czujemy się przemęczeni, nasza skóra jest szara, paznokcie łamliwe, a włosy pozbawione blasku. Do tego dochodzi ciągła chęć na drzemkę, częste infekcje, a nawet napięcie prowadzące do stanów lękowych – skądś to znasz? To znaczy, że czas na detoks! czytaj »
Kres jesienno-zimowy to czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić? czytaj »
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie. czytaj »
Sklepowe półki uginają się od kolorowych soków z wielobarwnymi etykietami. Sięgamy po nie często bez zastanowienia, naiwnie wierząc, że jeśli na naszym stole przy obiedzie nie gości gazowany napój, odżywiamy się zdrowo. Czy na pewno? czytaj »