Kiedy na zewnątrz będzie zimno, szaro, a na drzewach próżno będzie szukać choćby listka, to ze smakiem sięgniemy po ciasto śliwkowe, pierogi z grzybami, zupę kalafiorową albo kompot gruszkowy. By móc to zrobić, warto zamrozić lub wysuszyć sezonowe produkty. Sprawdź, czy na pewno wiesz, jak to zrobić, bo to już ostatni moment na zatrzymanie smaków jesieni! czytaj »
Dynia to zdecydowanie królowa jesieni – jej pojawienie się zapowiada długie wieczory i domowe aktywności. Miłośnicy przytulnych wnętrz chętnie wykorzystują ją do tworzenia jesiennych dekoracji, a sympatycy kulinariów doceniają za smak i aromatyczne potrawy, które można z niej przygotować. Poznaj najlepsze pomysły na wykorzystanie dyni! czytaj »
Już niedługo czeka nas wielkie święto łasuchów i nie tylko – tłusty czwartek. To wtedy nie liczymy kalorii, delektując się słodkimi wypiekami. Do najpopularniejszych należą pączki, oponki i faworki. Można kupić je w cukierni, ale o wiele większą satysfakcję daje ich samodzielne przygotowanie. Sprawdź nasze wskazówki, które ułatwią to zadanie! czytaj »
Każdemu z nas, nawet przy dobrym zorganizowaniu, zdarzają się takie dni, kiedy po powrocie z pracy trzeba zrobić obiad „na szybko”. Dyscyplina o tyle trudna, że zazwyczaj mamy do wyboru tylko to, co zostało w lodówce, a do tego – jesteśmy ograniczeni czasowo, bo głodni domownicy to „poważna sprawa”. Co robić? Rozgrzać piekarnik i wypróbować 3 proste przepisy na szybkie obiady! Do dzieła! czytaj »
3, 2, 1, start! Już od pierwszych dni grudnia rozpoczyna się prawdziwy maraton świąteczny – w pracy chcemy zakończyć wszystko przed końcem roku, w domu – zdążyć z prezentami, dekoracjami, choinką i potrawami na kolację wigilijną. I często się to udaje, jednak koszty są niezwykle wysokie – na święta jesteśmy zmęczeni i sfrustrowani. Czy można inaczej, ale bez rezygnowania z tradycji? Oczywiście, wystarczy podejść do tego „z głową”! czytaj »