Każde zwierzę domowe ma unikalne potrzeby żywieniowe, które zależą od jego wieku, rasy, poziomu aktywności i stanu zdrowia. Ważne jest, aby je zrozumieć i zapewnić pupilowi odpowiednią dietę. czytaj »
Ogrzewanie podłogowe to jedno z najbardziej popularnych rozwiązań w nowoczesnych domach, zapewniające nie tylko komfort cieplny, ale także estetyczny. Kiedy w domu pojawia się małe dziecko, wiele rodziców zastanawia się, czy ogrzewanie podłogowe jest odpowiednie dla ich pociechy. W tym artykule omówimy korzyści i potencjalne obawy związane z tym systemem grzewczym w kontekście bezpieczeństwa i dobrostanu najmłodszych domowników. czytaj »
Zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Niezwykle efektowny, lekki jak piórko wieniec bezowy uświetni każdą uroczystość. To wariacja na temat słynnej bezy Pavlovej. Pamiętajmy, że bezę najlepiej przygotować dzień wcześniej, a krem i owoce wyłożyć tuż przed podaniem. czytaj »
Znane przysłowie mówi: „Jedz śniadanie królewskie, obiad książęcy i kolację żebraczą”. Wielu dietetyków podkreśla, że z tego powiedzenia wynika istotne przesłanie wskazujące śniadanie jako najważniejszy posiłek dnia, który ma dać nam siłę, energię i zdolność koncentracji na cały dzień. A jaki produkt powinien znaleźć się w idealnym porannym menu? Oczywiście – jajko! czytaj »
Okres wiosenny oznacza zieleń nie tylko w naturze, ale także na naszych talerzach. Nowalijki, takie jak szczypiorek, koperek, pietruszka, rzodkiewka czy szparagi, są w tym okresie najsmaczniejsze. Zatem kiedy już nabędziemy te dary wiosny w warzywniaku albo wyhodujemy we własnym ogródku, powinniśmy spożywać je jak najczęściej. Idealnym dodatkiem do nich są jaja. czytaj »
Ferie to krótki, ale bardzo potrzebny czas w życiu dziecka, który można przeznaczyć na zabawę i odpoczynek. Zimowa przerwa to także okres, w którym na rozbrykane dzieci może czyhać wiele zagrożeń. Każdy dorosły powinien wiedzieć, jak w tym czasie zadbać o bezpieczeństwo najmłodszych. czytaj »
To niestety wciąż bardzo częsta praktyka, że podczas zakupów klienci wkładają produkty spożywcze do koszyka, nie czytając etykiet. Tymczasem opakowanie to prawdziwa skarbnica informacji! Można się z niego dowiedzieć, w jaki sposób planować zdrowe posiłki, ale także zorientować się, co tak naprawdę kupujemy i dopilnować, aby nie był to przysłowiowy „kot w worku”. O tym, czego można dowiedzieć się z etykiety, opowiadamy na przykładzie informacji, które znajdziemy na opakowaniach jaj. czytaj »
Hasło „superfood” stało się ostatnio bardzo modne – dużo mówi się o walorach nieprzetworzonych produktów spożywczych, które są niezwykle bogate w składniki wartościowe dla naszego organizmu. Jagody goji i acai, nasiona chia, owoce camu camu, algi, lucuma, guarana… Wiele z nich ma egzotyczne nazwy i pochodzi z odległych zakątków świata. Nie zapominajmy jednak, że równie cenne pokarmy znajdziemy praktycznie w każdej polskiej kuchni. Czy znasz właściwości zdrowotne, jakie daje spożywanie jajek? czytaj »
Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie… Wokół limitów spożywania jaj kurzych narosło wiele błędnych przekonań i mitów. Tymczasem ich jedzenie to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. czytaj »
Pierwsze miesiące życia są kluczowe w rozwoju małego dziecka. Odpowiednie odżywianie, spora dawka snu i kontakt z ciałem matki sprawiają, że niemowlę może rosnąć i nabierać siły. Nie mniej istotną kwestią jest pielęgnacja ciała maluszka. czytaj »