Jeść czy nie jeść – oto jest pytanie… Wokół limitów spożywania jaj kurzych narosło wiele błędnych przekonań i mitów. Tymczasem ich jedzenie to prawdziwe dobrodziejstwo dla organizmu. czytaj »
Ryż jest podstawą prawie każdej kuchni, a przy tak różnych jego rodzajach nadaje się do wielu przepisów. Zanim jednak dodasz ten sam rodzaj ryżu do każdego przepisu, zastanów się dobrze, czy na pewno jest to ten właściwy gatunek. Zastąpienie jednego rodzaju ryżu innym może naprawdę zmienić smak naszego dania. czytaj »
Smażony karp, pasztet czy uszka z grzybami to dania, bez których trudno jest wyobrazić sobie wigilijną kolację. Z drugiej strony nie nadają się one na posiłek dla najmłodszych członków rodziny. Jak zatem zaplanować świąteczne menu dla malucha, aby było ono smaczne i bezpieczne? czytaj »
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu kobiety, któremu – nie ulega wątpliwości – towarzyszy wiele emocji. Choć czas oczekiwania na narodziny maluszka zwykle wypełniony jest radością, może wiązać się również z wieloma wyzwaniami. czytaj »
Choć rodzice są coraz bardziej świadomi problemu próchnicy wśród najmłodszych, społeczeństwo wciąż nie zdaje sobie sprawy, jak ważne jest dbanie o higienę jamy ustnej już u noworodków i niemowlaków. czytaj »
Istnieje wiele grup produktów, które - spożywane regularnie - dostarczają dziecku szereg niezbędnych składników odżywczych. Rodzice, którzy dbają o różnorodność w codziennym menu swojej pociechy, pomagają zaspokajać jej szczególne potrzeby żywieniowe. czytaj »
Potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia znacząco różnią się od potrzeb dorosłych. Młody organizm jest wyjątkowo delikatny i bardzo intensywnie się rozwija, dlatego właściwy przebieg rozszerzania diety jest szczególnie ważny dla prawidłowego rozwoju malucha. czytaj »