Twoje dziecko nie przepada za warzywami i owocami? Nie wiesz, jak nakłonić je do zjedzenia choćby jednej marchewki? Przeczytaj naszą poradę i spróbuj prostych metod na zachęcenie dziecka do spożywania naturalnych witamin. czytaj »
Badania dowodzą, że 80% wiedzy zdobywanej przez dzieci do 12. roku życia przyswajane jest za pomocą wzroku. Dlatego tak ważne jest, aby od najmłodszych lat regularnie kontrolować ostrość widzenia pociechy, a jeśli pojawi się taka konieczność - świadomie dobrać odpowiednie akcesoria optyczne stworzone z myślą o najmłodszych. Takie, które zapewniają dobre widzenie oraz pełny komfort i bezpieczeństwo stosowania. czytaj »
Nie każdy wie, że małe dziecko posiada ponad cztery razy więcej kubków smakowych niż osoba dorosła, dlatego tak ważne jest, aby produkty wprowadzane do diety maluszka były nie tylko zdrowe, ale także smaczne i zróżnicowane.
czytaj »
Niejednokrotnie dla osób pozostających na diecie problematyczny okazuje się deficyt smaku w dietetycznych daniach. Każdy organizm inaczej bowiem odbiera bodźce smakowe. Dlatego decydując się na stosowanie diety, warto przenieść ulubione smaki do menu, dodając wspomagające dietę przyprawy. czytaj »
Życie w biegu, ogromna ilość obowiązków zarówno w pracy, jak i w domu to bezpośrednie powody przemęczenia. Jeśli odczuwasz brak energii do działania, osłabienie, czy częste zmiany nastrojów – to znak, że czas na odpoczynek. Przedstawiamy 5 sprawdzonych sposobów na relaks! czytaj »
Kres jesienno-zimowy to czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić? czytaj »
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie. czytaj »
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni. czytaj »
Sklepowe półki uginają się od kolorowych soków z wielobarwnymi etykietami. Sięgamy po nie często bez zastanowienia, naiwnie wierząc, że jeśli na naszym stole przy obiedzie nie gości gazowany napój, odżywiamy się zdrowo. Czy na pewno? czytaj »
Borówka brusznica, zwana także borówką czerwoną, to nie tylko nieodłączny towarzysz wierzbowych bazi, święconych w Niedzielę Palmową czy tradycyjna ozdoba wielkanocnych stołów i koszyczków, lecz przede wszystkim naturalny środek wzmacniający organizm i prawdziwa bomba witaminowa.
czytaj »
Doskonały przepis na lekkie, zdrowe i wartościowe danie z warzywami i tahini w roli głównej. Danie nie tylko świetnie smakuje i wygląda wyjątkowo apetycznie, ale także kusi genialnym sezamowym aromatem. czytaj »