Jak wyhodować kiełki?
Kiełki to doskonały dodatek do potraw i źródło cennych składników odżywczych. Jeśli chcemy mieć kiełki zawsze pod ręką, powinniśmy sami je wyhodować.
Po nasiona udajemy się do sklepu ze zdrową żywnością; w żadnym wypadku nie kupujemy ich w sklepach ogrodniczych, gdyż te nasiona przeznaczone są do hodowli gruntowej.
Najczęściej hodowane kiełki
- kiełki soi - mają delikatny smak i stanowią świetny dodatek zwłaszcza do chińskich przysmaków. Są źródłem żelaza oraz witaminy B1 i C;
- kiełki soczewicy - można je spożywać na zimno jak i na ciepło. Kryje się w nich dużo żelaza, magnezu i witaminy C;
- kiełki fasoli Mung - stosowane powszechnie w kuchni azjatyckiej, są bogatym źródłem białka. Obniżają również poziom złego cholesterolu LDL;
- kiełki rzodkiewki - w smaku ostrzejsze, dlatego można używać ich np.: zamiast szczypiorku - idealne do jajek i sałatek. Zawierają siarkę, która korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci oraz witaminę C.
Sposoby hodowania kiełków
Najpierw musimy wypłukać nasionka a następnie moczyć je w przegotowanej, letnie wodzie: mniejsze nasiona krócej - przez ok. 5 godzin, większe przez ok. 10 godzin.
1) W słoiku
Wsypujemy nasionka do słoika (na ok. 1/4 objętości naczynia) i zalewamy przegotowaną, letnią wodą. Kiedy nasiona są odmoczone, zakładamy na otwór słoika kawałek gazy i mocujemy ją gumką-recepturką. Zlewamy wodę i przepłukujemy nasiona. Ustawiamy słoik do góry dnem tak, aby nadmiar wody mógł wyciec (najlepiej ustawić słoik w większym naczyniu pod kątem ok. 45 stopni). Płuczemy kiełki co najmniej 2 razy dziennie letnią wodą.
2) W woreczku
W specjalnych woreczkach kiełki mają zapewnioną odpowiednią wilgotność i cyrkulację powietrza. Wsypujemy do woreczka namoczone nasiona; 2-3 razy dziennie zamaczamy woreczek w letniej wodzie (na ok. 1 minutę), po czym kładziemy go na suszarce do naczyń, aby odsączyć wodę. Następnie odkładamy woreczek z nasionami w dogodne miejsce. W takich woreczkach możemy przechowywać gotowe kiełki w lodówce.
3) Na ligninie
Na talerzyku kładziemy zwilżoną ligninę i rozsypujemy na niej namoczone nasiona. Trzymamy je pod przykryciem do czasu pojawienia się pierwszych pędów (ok. 2 dni). Aby zapobiec wyschnięciu nasion, podlewamy je 3 razy dziennie letnią wodą.
4) W kiełkownicy
Dzięki niej możemy wyhodować na raz kilka rodzajów kiełków. W naczyniu tym nasiona mają zapewniony równomierny dostęp do światła, dlatego najlepiej rosną w nim zielone kiełki. Kiełkownicę możemy kupić w sklepie ogrodniczym lub ze zdrową żywnością. Zestaw do hodowli kiełków zawiera zbiornik na wodę, kilka tacek oraz pokrywę. Nasiona płuczemy 2-3 razy dziennie i co ważne - po każdym płukaniu usuwamy nadmiar wody!
Jak zapewnić kiełkom prawidłowy wzrost
Naczynia z nasionami powinniśmy ustawiać w półcieniu. Nie możemy zostawiać ich na słońcu, bo mogą spleśnieć.
Kiedy nasiona wykiełkują, przerzedzamy je zostawiając tylko te najokazalsze - wówczas będą rosły jeszcze lepiej.
Zanim zerwiemy kiełki, musimy pozbyć się tych które nie skiełkowały - wysypujemy je do innego naczynia i zalewamy letnią wodą. Puste łupiny unoszące się po powierzchni wody bardzo łatwo usuniemy za pomocą łyżki.
Resztę kiełków ostrożnie wylewamy na sito i odsączamy. Gotowe kiełki możemy spożywać od razu po zerwaniu albo przechowywać w lodówce - nawet przez tydzień czasu. Jednak przed umieszczeniem ich w lodówce, musimy pamiętać aby dokładnie je osuszyć.
Jeżeli mamy zamiar rozpocząć następną hodowlę, musimy dokładnie umyć naczynie aby usunąć powstałe w nim bakterie i grzyby. W przypadku gdy hodowaliśmy kiełki w woreczku, powinniśmy odwrócić go na lewą stronę i zalać wrzątkiem na ok. 5 minut. Jeśli nasza ostatnia hodowla zapleśniała bądź zgniła, powinniśmy użyć nowego pojemnika.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam