Jak przycinać drzewa owocowe?
Drzewa owocowe wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Przeczytaj poradę i zapoznaj się ze wskazówkami jak je przycinać.
Drzewa owocowe powinny być regularnie przycinane. Prawidłowe cięcie polega na usuwaniu zbędnych gałęzi i pędów, które hamują rozwój rośliny. Zabieg ten pozwoli nadać drzewu właściwy kształt i pobudzi je do wypuszczania nowych i silnych pędów.
Rodzaje cięć drzew owocowych
Cięcie prześwietlające
Zabieg stosowany najczęściej w przypadku jabłoni, gruszy i śliwy. Proces polega na usuwaniu starych, suchych, chorych pędów oraz tych, które zbyt mocno zagęszczają koronę drzewa.
Cięcie odmładzające
Wraz z cięciem prześwietlającym stosujemy cięcie odmładzające, skracając gałęzie i konary. Zabieg ten wykonujemy w przypadku zaniedbanych i starych drzew. Konary skracamy o ok. 3 cm, przycinając w miejscu 3-letniego przyrostu.
Cięcie odnawiające
Na wiosnę usuwamy zbędne pędy owoconośne. Na brzoskwiniach należy pozostawić pędy jednoroczne, zachowując pomiędzy nimi ok. półmetrową odległość.
Cięcie na krótkopędy
Cięcie wykonujemy wczesną wiosną a polega ono na pozostawieniu wszystkich krótkopędów i skróceniu długopędów na kilka oczek.
Terminy cięć drzew owocowych
W okresie spoczynku - cięcie zimowe może trwać od lutego do kwietnia, pod warunkiem że minął okres siarczystych mrozów.
W okresie wegetacji - cięcie letnie. Reguluje kształt korony i poprawia jakość owoców, ale stosowane często może doprowadzić do skarlenia drzewa.
Cięcie drzew owocowych zaczynamy od tych najmniej wrażliwych na uszkodzenie mrozowe (m.in.: jabłonie i grusze). Drzewa najwrażliwsze przycinamy wiosną (m.in.: śliwy, brzoskwinie i morele) a wiśnie i orzechy włoskie nawet pod koniec lata.
Przycinanie młodych drzew owocowych
Najmłodsze drzewka przycinamy tuż po posadzeniu (przełom listopada i grudnia).
Drzewa jednoroczne przycinamy po przesadzeniu. Zanim jednak to zrobimy, musimy być pewni że dolna część pędu wypuszcza boczne gałązki albo posiada młode pączki. W przeciwnym wypadku drzewo należy ciąć wyżej, aby pozostały co najmniej cztery pączki.
Drzewa dwu i trzyletnie przycinamy w okresie od grudnia do lutego. Młode pędy tniemy nad pączkiem, który umożliwi rozwój nowych pędów w okresie wiosennym. Dzięki takiemu zabiegowi korona drzewa będzie się rozkrzewiać dalej od środka rośliny.
Przycinanie starszych drzew owocowych
Drzewa kilkuletnie i starsze mają określony kształt. Usuwamy więc uschnięte i chore pędy a koronę drzewa przerzedzamy tak, aby owoce miały dość miejsca do wzrostu. Zostawiamy kilka pędów z poprzedniego roku, aby drzewo mogło owocować. Ponadto wycinamy gałęzie krzyżujące się ze sobą, leżące blisko siebie oraz rosnące do środka korony drzewa. Nie należy się zbytnio zamartwiać przerzedzoną koroną, ponieważ latem i tak stanie się ona wystarczająco gęsta.
Powierzchnia po cięciu powinna być jak najbardziej gładka. Pędy skracamy za zdrowym pączkiem a gałęzie tuż za miejscem przynasadowego zgrubienia. Cienkie gałęzie najlepiej usuwać sekatorem ręcznym a grube ciąć piłą sadowniczą lub pilarką łańcuchową.
Zabezpieczenie ran po cięciu drzewa owocowego
Drzewa owocowe przycinamy w bezdeszczowe dni, gdy temperatura powietrza wynosi powyżej 0°C. Po cięciu smarujemy rany pastą ochronną lub maścią sadowniczą. Zabiegi te przyspieszą gojenie się ran i uchronią je przed chorobami.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam