Jak i czym myć lodówkę?
Lodówka stanowi integralną część wyposażenia kuchni. Aby dobrze pracowała, przynajmniej 2 razy w miesiącu powinnaś ją rozmrozić i dokładnie umyć. Chodzi o to, by pozbyć się brzydkiego zapachu, brudu i przede wszystkim bakterii. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak i czym myć lodówkę.
1. Rozmrażanie lodówki.
Wyłącz lodówkę z sieci, a następnie wyjmij wszystkie produkty spożywcze i zabezpiecz je na czas rozmrażania oraz mycia. Zawiń je w ręczniki lub gazety, aby zachowały niską temperaturę. Półki i szuflady umyj ciepłą, mydlaną wodą, po czym dokładnie spłucz i wytrzyj do sucha. Drzwiczki lodówki pozostaw otwarte, aby mogła się samoczynnie rozmrozić.
2. Mycie wnętrza lodówki.
Używaj ciepłej wody z dodatkiem mydła i sody oczyszczonej (1 łyżka sody na 1 litr wody) oraz miękkiej szmatki, najlepiej gazy. Spłucz czystą, letnią wodą i wytrzyj flanelką. Ślady pleśni na ściankach lodówki możesz zmyć płynem do naczyń lub wodą z octem (3 łyżeczki octu na 1 litr wody), następnie spłucz i wytrzyj do sucha. Do czyszczenia wnętrza lodówki nie używaj żrących, silnie działających środków typu: spray do okien, proszek do szorowania, wosk czyszczący lub wybielacz. Nie stosuj także ręczników papierowych oraz ściernych myjek czy innych szorstkich przedmiotów, które mogą porysować i zniszczyć powłokę niektórych elementów.
3. Ponowne uruchamianie lodówki.
Na koniec przetrzyj lodówkę ściereczką nasączoną spirytusem denaturowanym i odczekaj, aż ulotni się niemiły zapach. Dopiero wtedy zacznij układać produkty na półkach i w szufladach. Nie włączaj do sieci lodówki jeszcze lekko wilgotnej - grozi to natychmiastowych oszronieniem ścianek i zamrażalnika, a w konsekwencji powtórnym odmrażaniem.
4. Czyszczenie agregatu chłodniczego.
Dostępny od tylnej ściany lodówki, powinien być odkurzany przynajmniej 2 razy w roku (oczywiście przy wyłączonym z gniazdka urządzeniu). Odkurzając, pamiętaj by nie uszkodzić żadnego z drucików. Jeśli podczas pracy lodówki usłyszysz jakieś niepokojące hałasy albo poczujesz zapach przepalonej izolacji - natychmiast wyłącz ją z sieci i wezwij na pomoc fachowca.
5. Prawidłowe przechowywanie potraw.
Ciepłe potrawy trzymaj w zamkniętych pojemnikach lub przykrywaj dokładnie folią. Brzydki zapach z nadpsutego mięsa czy zgniłych owoców trudno usunąć, nawet przy pomocy specjalnych dezodorantów. Mniej uporczywych zapachów pozbędziesz się, zamykając na kilka godzin w pustej lodówce 5 dag świeżo upalonej na patelni kawy ziarnistej.
Skuteczne czyszczenie lodówki to nie tylko usuwanie resztek jedzenia i widocznych zabrudzeń, ale też szkodliwych, niewidocznych gołym okiem, bakterii. Stosując odpowiednie środki czyszczące możesz mieć pewność, że wnętrze Twojej lodówki będzie sterylnie czyste, a powłoka ścian urządzenia nie ulegnie zniszczeniu.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam