Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?
Poradopedia.pl | | 0 | Ocena: (głosy: 0)
Drewniane przyrządy kuchenne typu: miseczki, deski do krojenia, wałki, łyżki, wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Oto wskazówki, jak o nie dbać.
- Nowe akcesoria kuchenne z drewna warto namoczyć na noc w occie jabłkowym. Dzięki temu, nie będą wchłaniały zapachów żywności. Wszystkie te elementy należy myć zawsze po użyciu.
- Aby uniknąć pojawiania się pleśni w drewnianym pojemniku na chleb, należy wysmarować jego wnętrze octem i pozostawić do wyschnięcia.
- Drewniane łyżki, przed każdym użyciem należy zmoczyć zimną wodą - będą odporniejsze na przesiąkanie tłuszczem i przykrymi zapachami.
- Brudne plamy z drewnianych łyżek można usunąć, mocząc je przez całą noc w roztworze sody oczyszczonej.
- Nowe drewniane miseczki warto przetrzeć szmatką z niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie opłukać pod gorącą wodą. Po wyschnięciu ponownie natrzeć oliwą.
- Pęknięcia deski do krojenia można zespolić, przykrywając ją na kilka godzin mokrą ściereczką. Włókna drewna napęcznieją i zasklepią się.
- Aby usunąć zapach ryby lub czosnku z deski do krojenia, należy pocierać ją połówką cytryny.
- Resztek ciasta z wałka można się pozbyć, wcierając w niego sól. Później należy opłukać i wytrzeć wałek do sucha.
- Nie myj drewnianych naczyń i innych akcesoriów w zmywarce! To szybki sposób na ich zniszczenie - bardzo szybko powyginają się i popękają. Przeczytaj co można myć w zmywarce.
Oceń poradę: Przydatna Nie polecam