Tradycyjne, klasyczne świąteczne potrawy z polskiej kuchni są nie tylko pyszne, ale także posiadają wysokie właściwości odżywcze. Co więcej spożywane w okresie świąt potrawy z powodzeniem mogą wspomagać procesy odchudzania! czytaj »
Dieta Śródziemnomorska to nie tylko sposób żywienia, ale również styl życia, który zdobył uznanie ekspertów ds. zdrowia i dietetyki na całym świecie. Bazuje na tradycyjnych nawykach żywieniowych regionu Morza Śródziemnego i skupia się na spożywaniu świeżych, naturalnych produktów, co przekłada się na korzyści zdrowotne. Niniejsza rozprawka omówi kluczowe elementy Diety Śródziemnomorskiej oraz jej pozytywny wpływ na zdrowie. czytaj »
Zastanawialiście się kiedyś, jaki list pies lub kot napisałby do Świętego Mikołaja? W końcu pupile to pełnoprawni członkowie rodziny, a skoro święta to czas obdarowywania, nie powinni zostać pominięci. Jaki prezent wybrać, żeby sprawić czworonogom największą radość? czytaj »
Bigos to danie trochę dzisiaj niedoceniane, w przeszłości cieszące się wielką sławą nie tylko kulinarną, ale i… literacką. Ze względu na swoją popularność nad Wisłą bywa określane mianem potrawy narodowej. Właśnie dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole. czytaj »
Kobieta oczekująca dziecka powinna racjonalnie się odżywiać, najlepiej jeszcze przed zajściem w ciążę. Podpowiadamy więc, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. czytaj »
Co możesz zrobić, aby wzmocnić swój układ odpornościowy? Pierwszą linią obrony jest zdrowy tryb życia. Postępowanie zgodnie z ogólnymi wytycznymi dotyczącymi zdrowego trybu życia jest najlepszym krokiem, który możesz zrobić, aby naturalnie utrzymać silny i zdrowy układ odpornościowy.
czytaj »
Na popularności przybiera temat właściwej przemiany materii. To jeden
z podstawowych procesów w organizmie i ma zasadniczy wpływ na samopoczucie
fizyczne i mentalne każdego człowieka. Czym tak właściwie jest metabolizm i co można zrobić, by prawidłowo o niego zadbać? czytaj »
Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Danie kusi bazyliowym aromatem, żywymi kolorami i apetycznym wyglądem. Będzie smakowało nie tylko miłośnikom bezglutenowych przysmaków, czy osobom na bezglutenowej diecie. Z pewnością podbije podniebienia fanom tradycyjnej kuchni i klasycznych dań. czytaj »
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem. czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »