Wigilia i Boże Narodzenie to jedne z nielicznych dni w roku, w których nie oglądamy się na ilość spożywanych kalorii. Ale czy dania na wigilijnym stole rzeczywiście są aż tak wysokokaloryczne i niezdrowe? czytaj »
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem. czytaj »
Okres Bożego Narodzenia to chyba jedyny czas w roku, kiedy tak dużą wagę przywiązujemy do wystroju wnętrz. I słusznie! Świąteczne dekoracje, w postaci ozdób choinkowych, stroików, świec i lampionów, pozwalają nam poczuć wyjątkowy klimat na długo przed Świętami. Warto jednak pamiętać o umiarze i postawić na jeden zestaw kolorystyczny. czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »
Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. czytaj »
Choroby kardiologiczne wciąż zajmują niechlubne, pierwsze miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków… czytaj »
Przestąpienie progu żłobka czy przedszkola to bez wątpienia ważny krok w życiu każdego dziecka. Nowe twarze, obca przestrzeń, grupa rówieśników – to wszystko sprawia, że na małej buzi może pojawiać się uśmiech, a zaraz po nim – płacz. Aby proces adaptacji przebiegał prawidłowo, warto wcześniej przygotować malucha na nowe wyzwania, także te żywieniowe. czytaj »
Tłuszcz jest na językach wszystkich. Lekarze obarczają go winą za powodowanie chorób sercowo-naczyniowych, odchudzający się twierdzą, że jest jedynie źródłem zbędnych kalorii, a jeszcze inni obwiniają go za fałdki w okolicach bioder i brzucha. W tym tłuszczowym szale mało kto jeszcze pamięta, że jest on także niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Poznaj „wroga” i przekonaj się, że w odpowiednich ilościach jest Twoim sprzymierzeńcem! czytaj »
Wyśmienity, klarowny barszcz świąteczny, który podbije podniebienia domowników i gości! Poznaj wyjątkowy przepis na aromatyczny barszcz serwowany z uszkami z kapustą i grzybami. czytaj »
Okres zimowy to trudny czas dla skóry twarzy – słabną jej naturalne mechanizmy obronne, co sprawia, że traci nawilżenie niemal dwukrotnie szybciej niż latem. Mróz, wiatr i suche powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach naruszają barierę lipidową, a co za tym idzie – sprawiają, że skóra staje się odwodniona i szorstka. Na szczęście istnieje szereg sposobów, by o nią zadbać. czytaj »
Jesienią skóra potrzebuje regeneracji. Jak ją pielęgnować, na co zwrócić uwagę i jakie wybrać zabiegi, aby przywrócić jej dobrą kondycję? Wyjaśniamy wraz z dr Ewą Rybicką z kliniki Estetica Nova. czytaj »