Owoce powinny stanowić niezbędny element codziennej diety. Są smaczne i zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych. Stosując dietę odchudzającą, warto wiedzieć które owoce zawierają najmniej cukru i kalorii. czytaj »
Kobieta oczekująca dziecka powinna racjonalnie się odżywiać, najlepiej jeszcze przed zajściem w ciążę. Podpowiadamy więc, jakie produkty powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. czytaj »
Co możesz zrobić, aby wzmocnić swój układ odpornościowy? Pierwszą linią obrony jest zdrowy tryb życia. Postępowanie zgodnie z ogólnymi wytycznymi dotyczącymi zdrowego trybu życia jest najlepszym krokiem, który możesz zrobić, aby naturalnie utrzymać silny i zdrowy układ odpornościowy.
czytaj »
Na popularności przybiera temat właściwej przemiany materii. To jeden
z podstawowych procesów w organizmie i ma zasadniczy wpływ na samopoczucie
fizyczne i mentalne każdego człowieka. Czym tak właściwie jest metabolizm i co można zrobić, by prawidłowo o niego zadbać? czytaj »
Prosty przepis na szybkie bezglutenowe danie idealne na obiad lub wczesną kolację. Danie kusi bazyliowym aromatem, żywymi kolorami i apetycznym wyglądem. Będzie smakowało nie tylko miłośnikom bezglutenowych przysmaków, czy osobom na bezglutenowej diecie. Z pewnością podbije podniebienia fanom tradycyjnej kuchni i klasycznych dań. czytaj »
Czy grzyby to coś więcej niż woda i trochę smaku? Czy rzeczywiście są tak małowartościowe, jak się zwykło o nich mówić? Czy w takim razie w ogóle warto po nie sięgać? Najwyższy czas obalić kilka mitów, narastających latami w temacie grzybów i odkryć prawdę o tym niewątpliwym przysmaku z lasu rodem. czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »
Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. czytaj »
Choroby kardiologiczne wciąż zajmują niechlubne, pierwsze miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków… czytaj »
Przestąpienie progu żłobka czy przedszkola to bez wątpienia ważny krok w życiu każdego dziecka. Nowe twarze, obca przestrzeń, grupa rówieśników – to wszystko sprawia, że na małej buzi może pojawiać się uśmiech, a zaraz po nim – płacz. Aby proces adaptacji przebiegał prawidłowo, warto wcześniej przygotować malucha na nowe wyzwania, także te żywieniowe. czytaj »