Będąc niedawno w sklepie zauważyłam, że cena arbuza jest coraz niższa. To bardzo dobra wiadomość, szczególnie dla osób, które są na diecie, ponieważ jest to jedna z nielicznych przekąsek, którą można jeść bez umiaru. czytaj »
Coraz więcej osób skarży się na zmęczenie wzroku, pieczenie, łzawienie i ból oczu. Często dolegliwości te nie są związane z konkretną chorobą tylko długotrwałym przebywaniem w zamkniętych pomieszczeniach lub pracą przed monitorem komputera. czytaj »
Woskowe figurki, przebijanie szpilką serca, obierki z jabłek czy długi wąż z butów. Nie ma wątpliwości, to oczywiście Andrzejki! Popularny i wyczekiwany - zwłaszcza wśród najmłodszych, 29 dzień listopada zdaje się być jednocześnie tym najbardziej magicznym w całym roku. To zasługa zarówno pomysłowych oraz hucznych zabaw, jak i niezwykle charakterystycznego klimatu obecnego podczas wigilii św. Andrzeja. A ta…tuż, tuż! czytaj »
Niesamowity rozwój biotechnologii oraz świadomości konsumenckiej w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat sprawiły, że nigdy nie wiedzieliśmy o żywności i jej wpływie na organizm więcej, niż obecnie. czytaj »
Od czasu do czasu dopada to każdego. Obrzęknięte nogi, doskwierające zmęczenie, wreszcie szalejąca waga pokazująca – mimo stosowania restrykcyjnej diety – co rusz nowe kilogramy. Jesienny spadek formy? Niekoniecznie. Mało kto upatruje przyczyny takiego stanu zdrowia tam, gdzie trzeba. czytaj »
Jak odżywiać się zdrowo i jednocześnie ze smakiem? To proste: odpowiednio bilansując swoją dietę. Nie musi być ona pasmem samych wyrzeczeń i pozbawiona smaków, które tak bardzo lubimy. Odpowiednio komponując codzienne posiłki, zapewnimy sobie źródło energii i dobrego samopoczucia na każdy aktywny dzień. czytaj »
To, że wraz z wiekiem pogarsza się wzrok, nie jest żadną tajemnicą. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że problem ten dotyczy każdego z nas – i to już około 40 roku życia.
W tym okresie u większości osób zaczynają występować pierwsze objawy prezbiopii. czytaj »
Dynia – od lat coraz częściej gości w domach Polaków. Głównie jako bohaterka kuchennych eksperymentów, ale nie tylko. Gatunków dyni jest mnóstwo. Podobnie zresztą jak sposobów jej zastosowania w kuchni czy medycynie. Zaś sama historia tego warzywa jest dłuższa i ciekawsza, niż się może wydawać. czytaj »
Polska: Zaduszki jak co roku. Wieczorem, w przeddzień Święta Zmarłych po ulicach snują się w grupach strzygi, duchy i kościotrupy. Do domów pukają kostuchy proszące o datki w postaci cukierków. Wreszcie z okien niektórych mieszkań do przechodniów szczerzą się w upiornym uśmiechu świecące lampiony z dyni… czytaj »
Laptopy, tablety, smartfony, systemy nawigacji samochodowej – to przedmioty,
z którymi mamy styczność na co dzień. Z jednej strony czynią życie łatwiejszym, z drugiej jednak obarczają nasze oczy koniecznością ciągłej gotowości, zmuszając je do szybkiego reagowania i nieustannego wykorzystywania mechanizmu akomodacji odpowiedzialnego za ostrość widzenia. czytaj »
Bezbarwna, niepozorna ciecz, dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu i dlaczego tak ważną? czytaj »