Dieta zgodna z grupą krwi A

Poradopedia.pl  |   |  + 0  |  Ocena: (głosy: 0)

Osoby posiadające grupę krwi A powinny stale wzmacniać swój układ odpornościowy. Częściej występują u nich choroby dróg oddechowych (przeziębienia, zapalenia ucha środkowego i migdałków, a także choroba płuc i astma). Z nowotworów dominuje rak sutka, prostaty i trzustki oraz anemie złośliwe. W grupie A, częściej niż w innych typach grup krwi, rozpoznaje się choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę. Złe odżywianie może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania wątroby i woreczka żółciowego. Dieta powinna być oparta na produktach pochodzenia roślinnego.

Produkty, które należy spożywać:

  • dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieje, szczupak, okoń, ślimaki;
  • mleko sojowe i ser sojowy, kefir oraz zsiadłe mleko;
  • oleje tłoczone na zimno: z oliwek, siemienia lnianego i soi;
  • masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni;
  • czerwona soja, fasola: aduke, azuki, pinto, czarna i zielona, groch "czarne oczko";
  • kasza gryczana;
  • chleb esseński, chleb Ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe;
  • makaron, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies;
  • botwina, brokuły, cebula, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, karczoch, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak;
  • ananas, borówki, czarna jagoda, cytryna, figi, grejpfrut, wiśnie, jeżyny, morele, rodzynki, śliwki, żurawina;
  • woda (z cytryną) oraz soki: z ciemnej wiśni, suszonej śliwki, winogron, moreli, ananasa, grejpfruta, marchwi oraz selera;
  • czosnek, imbir, melasa, słód jęczmienny, sos sojowy;
  • zioła: aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, żeńszeń;
  • czerwone wino, zielona herbata, kawa bezkofeinowa;
  • z umiarem: musztarda.

Produkty, których należy unikać:

  • szynka, wieprzowina, wołowina, baranina, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsina, mięso z: kaczki, królika, kuropatwy i bażanta, wątroba, serca;
  • barakuda, flądra, halibut, homary, kalmary, kawior, kraby, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuk, mule, okoń, ostrygi, ośmiornica, raki, sardele, skrzydelniki, sum, śledzie, tuńczyk, węgorz, żaby;
  • masło, sery: brie, camembert, gouda i wiejski, maślanka, serwatka, lody, mleko w każdej postaci (z wyjątkiem zsiadłego i sojowego);
  • oleje: bawełniany, sezamowy, z orzeszków ziemnych i z kukurydzy;
  • fasola: copper, navy, czerwona, nerkowata i tamaryndowa;
  • kiełki pszenicy, otręby, grape nut, pszenica, skrobia;
  • orzechy: brazylijskie, nerkowca, pistacjowe;
  • grzanki, bułki z otrębami pszennymi, chleb z: mąki pszennej, mąki durum i mąki macowej, chleb wieloziarnisty i wysokobiałkowy, pumpernikiel;
  • makaron grysikowy, makaron ze szpinaku, mąka pszenna;
  • ziemniaki, bakłażany, kapusta, grzyby shiitake, oliwki, pieczarki, papryka, pomidory, szczaw, kukurydza, kapary;
  • banany, mandarynki, pomarańcze, mango, melony, orzechy kokosowe, rabarbar;
  • soki: pomarańczowy, pomidorowy, z papai;
  • ocet, pieprz, żelatyna;
  • woda gazowana, coca-cola, napoje gazowane, czarna herbata, likiery destylowane, piwo;
  • ketchup, majonez, sos Worcestershire.

Oceń poradę: Przydatna Nie polecam

Komentarze

Zostaw komentarz:


Najnowsze porady