Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, zwłaszcza dla rosnących dzieci. Zwykle z braku czasu, rano na stół najczęściej trafiają gotowane parówki, płatki śniadaniowe lub kanapki. Warto zmienić te nawyki, aby zapewnić dziecku zdrowy rozwój. czytaj »
Dzieci ze względu na to, że nie zdają sobie sprawy z otaczających ich zarazków, są bardziej narażone na ich „złapanie”. Zwłaszcza latem, kiedy przebywają na dworze, są wystawione na dużą próbę. Mają tam styczność z całą kolonią bakterii, dlatego warto o odporność podopiecznych zadbać już dziś, by przez całe lato cieszyły się zdrowiem! czytaj »
Alergia pokarmowa to coraz częstszy problem u dzieci. Niełatwo ją leczyć, ale znamy czynniki, które zwiększają prawdopodobieństwo jej pojawienia się. Ekspert – dr Katarzyna Zabłocka-Słowińska z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, podpowiada, jak zapobiegać alergii u niemowląt z grupy podwyższonego ryzyka jej wystąpienia. czytaj »
Ciasteczka orkiszowe to proste do przyrządzenia łakocie, które sprawią wiele radości wszystkim łasuchom. Dzięki wartościowym składnikom ciasteczka są pożywne i wspaniale zastąpią tradycyjne sklepowe słodycze. czytaj »
Tłuszcze w diecie dzieci odgrywają bardzo istotną rolę. Są niezbędne dla funkcjonowania organizmu i prawidłowego rozwoju malucha już od pierwszych dni życia. czytaj »
Budyń jaglany to świetna alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim jest bardzo lubiany przez małych i dużych łasuchów. czytaj »
Praca odgrywa jedną z najważniejszych ról w naszym życiu. Dobrze dobrana daje nam poczucie bezpieczeństwa, stabilność finansową i motywację do działania. Należy jednak uważać, ponieważ przepracowanie prowadzi do wyczerpania, czy śmierci. Jak sobie z tym poradzić? czytaj »
Kwas askorbinowy, czyli popularna witamina C uchodzi za witaminę dobrą na wszystko. Chętnie sięgamy po nią w okresie zachorowań na grypę, to także naturalny eliksir młodości, który oczyszcza cerę, pomaga schudnąć i uodparnia organizm na choroby. Podpowiadamy jak włączyć ją do codziennego menu!
czytaj »
Prosty przepis na bezglutenowe, chrupiące przekąski z pyszną pastą mango – curry, to dobry pomysł dla miłośników lekkiej i zdrowej kuchni. Pastę można także wykorzystać na wiele sposobów. czytaj »
Choroby kardiologiczne wciąż zajmują niechlubne, pierwsze miejsce wśród najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce.
Brak ruchu, stres, nieprawidłowa dieta, używki – to główni winowajcy, odpowiedzialni za problemy kardiologiczne Polaków. W dzisiejszym artykule skupimy się na odżywianiu, okazuje się bowiem, że nasze serce nie może żyć przede wszystkim bez magnezu i potasu – a szacuje się, że ponad 60% z nas cierpi na niedobory przynajmniej jednego z tych pierwiastków… czytaj »
Problem zaburzeń widzenia dotyczy coraz więcej dzieci i młodzieży. Zazwyczaj są to wady refrakcji: krótkowzroczność, nadwzroczność i astygmatyzm. Niepokojące szacunki mówią, że prawie połowa uczniów szkół średnich cierpi na krótkowzroczność i zespół suchego oka*. czytaj »