Poradopedia.pl

jak zrobić tradycyjne potrawy marokańskie?

Autor: lula78 | 16 January 2007 17:21

Tagi: ciecierzyca, danie główne, kuchnia, maroko, świat, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, jak, zrobić, tradycyjne, potrawy, marokańskie?

Ja znalazłam przepis na Marokańskie podpłomyki z ciecierzycą.

Składniki:
1 porcja podstawowego chleba
1 kg mąki
14g suszonych drożdży
2 czubate łyżki soli
2 czubate łyżki cukru
1 szklanka zimnej wody
1 łyżka kminu rzymskiego, lekko zgniecionego
2 łyżki nasion kolendry, lekko zgniecione
1 puszka ciecierzycy, odsączona i utłuczona

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki na chleb tak, aby dobrze się połączyły następnie dodaj kmin rzymski, kolendrę, utłuczoną ciecierzycę i zagnieć ciasto. Z gotowego ciasta uformuj długi wałek i podziel go na 10 części. Każdy kawałek rozgnieć wewnętrzną stroną dłoni, a następnie bardzo cienko rozwałkuj. Piecz po 1 lub po 2 placki na ruszcie w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni. Placki układaj daleko od siebie aby nie zlały się w jedną całość. Piecz przez ok. 4 minuty, w tym czasie ciasto niewiarygodnie urośnie. Pozostaw do wystudzenia na kilka minut.

Przepis ze strony: http://www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,348
Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zrobic-tradycyjne-potrawy-marokanskie,857.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone