Autor: byczek | 27 April 2006 20:27
Tagi: kuchnia polska, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, bigos?
Składniki : 2 kg kapusty kiszonej, 1 kg resztek pieczeni w różnych gatunkach mięs wraz z sosami, 1/2 kg kiełbasy, 1/2 kg boczku, 2 cebule, kilka śliwek suszonych, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, przyprawy - sól, pieprz, kminek, liść laurowy.
Sposób przyrządzania: Kawałki pieczeni pokroić i gotować z kiszoną kapustą do uzyskania miękkości. Osobno podsmażyć pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę. Dodać do ugotowanej kapusty i przez moment dusić. Śliwki namoczyć i gotować, a następnie wyjąć z wywaru, oddzielić pestki, pokroić i dodać do kapusty. Bigos doprawić mąką, przyprawami i przez chwilę gotować na małym ogniu. Bigos najlepiej przygotować na dzień wcześniej. Wtedy jest najlepszy.