Poradopedia.pl

Co zrobić żeby bób po ugotowaniu zachował swój zielony kolor?

Autor: Poradopedia.pl | 20 July 2020 11:26

Tagi: bób, gotowanie, kuchnia, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Co, zrobić, żeby, bób, po, ugotowaniu, zachował, swój, zielony, kolor?

Jak lipiec to i koniecznie potrawy ze swieżego bobu. Bób stanowi doskonały dodatek do sałatek oraz drugich dań (patrz np. Bób z kiełbasą chorizo po katalońsku). Bób posiada wysoką wartość odżywczą. W 100 g bobu znajduje się ponad 7 gram białka, a także błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, fosfor, wapń, sód oraz magnez. Bób

Aby zachować jasnozielony kolor bobu, wstawiamy bób do osolonego wrzątku na 5-10 minut. Zaraz po ugotowaniu przekładamy bób do miski z zimną wodą oraz kostkami lodu na kilka, kilkanaście minut aby zachować jego kolor.

Jeżeli zastanawiasz się jak szybko obrać bób ze skórek, przeczytaj inną naszą poradę w tym temacie. 

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/co-zrobic-zeby-bob-po-ugotowaniu-zachowal-swoj-zielony-kolor,6599.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone