Sernik mojej mamy
Autor: Poradopedia.pl | 17 December 2020 13:22
Tagi: ciasta, kuchnia, pieczenie, sernik, wielkanoc, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Sernik, mojej, mamy
Sernik to podstawa Świąt Bożego Narodzenia. . Polecam sernik wedlug przepisu mojej Mamy, który zawsze się udaje, a jest najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Nie jest za słodki, a poza tym niezwykle puszysty w smaku. Mam nadzieję, że Wam też zasmakuje.
No to zaczynamy. Przepis nie jest skomplikowany w wykonaniu.
Składniki:
- 1 kg sera
- 1-2 szklanki cukru (w zależności od sera i tego czy chcemy mieć sernik bardziej słodki czy nie)
- 8 jajek (będzie potrzebne oddzielenie żółtek od białka)
- 150g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 budyń
- 2 łyżki kaszy manny
- garść rodzynek
- 1 aromat pomarańczowy
Przygotowanie:
- Masło, cukier oraz żółtka ucieramy,
- Mielimy ser, a następnie dodajemy do naszej masy powstałej z masła, cukru i żółtek i wszystko dokładnie mieszamy,
- Do masy dodajemy następnie proszek do pieczenia, kaszę manną, budyń i znów mieszamy,
- Białka ubijamy na sztywno,
- Do naszej masy dodajemy rodzynki i mieszamy już masę drewnianą łyżką, a na sam koniec dodajemy pianę z białek i całość mieszamy,
- Włączamy piekarnik na 160 stopni (program góra- dół). Smarujemy tortownicę bułką tartą lub wykładamy papierem.do pieczenia. Naszą masę przekładamy do dużej formy w rozmiarze ok. 40 x 32 cm i pieczemy nasze ciasto przez 60 minut.
Wskazówki:
- Jak ciasto się upiecze, to zostawiamy je jeszcze w piekarniku na jakiś czas, żeby nie opadło.
Smacznego!