Autor: mniam | 24 January 2018 22:21
Tagi: gryczane, nalesniki, przepis, zdrowie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Zdrowy, smak, natury:, Gryczane, naleśniki, ze, szpinakiem,, fetą, i, hummusem, Pyszne, danie, na, gorąco, lub, pomysłowa, przekąska, na, zimno, idealna, na, karnawał!
Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska - pokrojone w dwucentymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
Na farsz:
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.
Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min LICZBA PORCJI: 4 porcje
WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać - po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well.