Autor: mniam | 23 November 2017 23:08
Tagi: Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Zdrowy, smak, natury:, Sałatka, z, podpiekanej, marchewki,, czerwonej, soczewicy, i, ziół
Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie własnego menu w sycącą zmysły potrawę, bez wątpienia ciesząca zarówno podniebienie i oczy. Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. Czas przygotowania sałatki to 45 minut z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.
SKŁADNIKI:
Na sałatkę:
Na sos:
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.
WSKAZÓWKA: Warzywa można kilka minut dłużej podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania.
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.
*Nowa Pasta z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well jest aromatycznym, zaskakującym w smaku pomysłem na zdrowe, pożywne śniadanie, sycącą przekąskę lub oryginalny dodatek do różnych dań. Jest to kremowa, lekko pikantna pasta, skomponowana wyłącznie ze składników roślinnych. Za zdrowe tłuszcze i moc wartości odżywczych odpowiadają pestki dyni będące jednym z głównych składników pasty. Ziarna dyni są skarbnicą składników odżywczych, witamin i minerałów, a do tego polecane są na dietach odchudzających. Zawierają między innymi cynk, magnez i potas, są źródłem witaminy E, witamin z grupy B, witaminy A, K, C oraz cennej witaminy D, stanowią także źródło kwasów tłuszczowych. Pasta Well Well zawiera sporą ilość białka, jest również bogata w błonnik pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego organizmu. Smakowite połączenie wartościowej dyni, słodkiej marchewki i aromatycznego imbiru sprawia, że nowa pasta marki Well Well jest bardzo atrakcyjnym kąskiem dla wszystkich miłośników zdrowej, wartościowej kuchni i orientalnych smaków. Naturalny skład i brak dodatków pochodzenia zwierzęcego sprawiają, że pasta z powodzeniem może być spożywana przez wegetarian i wegan.
Pasta z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well to nie tylko doskonała propozycja na poranną kanapkę, lecz także morze kulinarnych możliwości. Smakowite inspiracje można czerpać ze strony firmowej www.well-well.eu, na której znajduje się wiele niebanalnych przepisów na efektowne, a zarazem zdrowe i proste w przygotowaniu dania, które zrobią wrażenie na wymagających gościach i z pewnością podbiją podniebienia nawet wybrednych smakoszy.
www.well-well.eu
Marka: WellWell
Pojemność: 125 g
Cena: ok. 4,99 zł
*Well Well to marka oferująca roślinne pasty na bazie ziaren słonecznika, dyni i ciecierzycy. Wszystkie produkty marki Well Well są starannie skomponowane z najwyższej jakości składników, są bliskie naturze i charakteryzują się niewielkim stopniem przetworzenia. Pasty są wolne od sztucznych ulepszaczy smaku, barwników czy konserwantów. Produkty marki Well Well kierowane są do miłośników zdrowej, smacznej i różnorodnej kuchni, do osób w każdym wieku, świadomych potrzeby zdrowego odżywiania, dbających o swoje ciało oraz dobre samopoczucie, ceniących produkty naturalne, bogate w witaminy i wartości odżywcze, a także do osób otwartych na nowinki kulinarne i poszukujących nowych kulinarnych możliwości.