Poradopedia.pl

Zdrowy smak natury: Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół

Autor: mniam | 23 November 2017 23:08

Tagi: Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Zdrowy, smak, natury:, Sałatka, z, podpiekanej, marchewki,, czerwonej, soczewicy, i, ziół

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół to świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda. Jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie własnego menu w sycącą zmysły potrawę, bez wątpienia ciesząca zarówno podniebienie i oczy. Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom.  Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan.  Czas przygotowania sałatki to 45 minut z podanej ilości składników można przygotować 6 porcji pysznej, kolorowej sałatki.

SKŁADNIKI: 


Na sałatkę:

  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g pęczaku jęczmiennego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz tłuczony

Na sos:

  • 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.

WSKAZÓWKA: Warzywa można kilka minut dłużej podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania.  

 

Gotowe! Wszystkiego Smacznego!

Well-well.eu

Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami dyni z brokułami Well Well.

*Nowa Pasta z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well jest aromatycznym, zaskakującym w smaku pomysłem na zdrowe, pożywne śniadanie, sycącą przekąskę lub oryginalny dodatek do różnych dań.  Jest to kremowa, lekko pikantna pasta, skomponowana wyłącznie ze składników roślinnych. Za zdrowe tłuszcze i moc wartości odżywczych odpowiadają pestki dyni będące jednym z głównych składników pasty. Ziarna dyni są skarbnicą składników odżywczych, witamin i minerałów, a do tego polecane są na dietach odchudzających. Zawierają między innymi cynk, magnez i potas, są źródłem  witaminy E, witamin z grupy B, witaminy A, K, C oraz cennej witaminy D, stanowią także źródło kwasów tłuszczowych. Pasta Well Well zawiera sporą ilość białka, jest również bogata w błonnik pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego organizmu. Smakowite połączenie wartościowej dyni, słodkiej marchewki i aromatycznego imbiru sprawia, że nowa pasta marki Well Well jest bardzo atrakcyjnym kąskiem dla wszystkich miłośników zdrowej, wartościowej kuchni i orientalnych smaków. Naturalny skład i brak dodatków pochodzenia zwierzęcego sprawiają, że pasta z powodzeniem może być spożywana przez wegetarian i wegan.

Pasta z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well to nie tylko doskonała propozycja na poranną kanapkę, lecz także morze kulinarnych możliwości. Smakowite inspiracje można czerpać ze strony firmowej www.well-well.eu, na której znajduje się wiele niebanalnych przepisów na efektowne, a zarazem zdrowe i proste w przygotowaniu dania, które zrobią wrażenie na wymagających gościach i z pewnością podbiją podniebienia nawet wybrednych smakoszy.

 

www.well-well.eu

Marka: WellWell

Pojemność: 125 g

Cena: ok. 4,99 zł

*Well Well to marka oferująca roślinne pasty na bazie ziaren słonecznika, dyni i ciecierzycy. Wszystkie produkty marki Well Well są starannie skomponowane z najwyższej jakości składników, są bliskie naturze i charakteryzują się niewielkim stopniem przetworzenia. Pasty są wolne od sztucznych ulepszaczy smaku, barwników czy konserwantów.  Produkty marki Well Well kierowane są do miłośników zdrowej, smacznej i różnorodnej kuchni, do osób w każdym wieku, świadomych potrzeby zdrowego odżywiania, dbających o swoje ciało oraz dobre samopoczucie, ceniących produkty naturalne, bogate w witaminy i wartości odżywcze, a także do osób otwartych na nowinki kulinarne i poszukujących nowych kulinarnych możliwości.

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/zdrowy-smak-natury-salatka-z-podpiekanej-marchewki-czerwonej-soczewicy-i-ziol,5841.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone