Autor: mniam | 27 July 2017 00:24
Tagi: jawo, kurki, pyzy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Pyzy, ziemniaczane, w, aromatycznym, sosie, pietruszkowym, z, duszonymi, kurkami
Poniższy przepis jest propozycją na aromatyczną wersję pyz ziemniaczanych z sosem pietruszkowym z duszonymi na maśle kurkami. Sprężyste, mięciutkie pyzy ziemniaczane idealnie współgrają z pełnym aromatu sosem pietruszkowym i smakowitymi kurkami.
Porcja na 2-3 os.
Składniki:
sos:
do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Dokładnie oczyść grzyby, opłucz i osącz, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklij na maśle, dodaj kurki, posiekaj drobno pietruszkę i ok ¾ dodaj do kurek, resztę natki zostaw do przyozdobienia gotowego dania. Duś całość ok. 20 minut na średnim ogniu, tak by sos mógł odparować, dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. W międzyczasie ugotuj pyzy ziemniaczane Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu - czas gotowania 7 minut. Polej gorące pyzy sosem i posyp resztą natki.
Wskazówka:
Jeśli nie mamy świeżych kurek z powodzeniem możemy wykorzystać powszechnie dostępne w sklepach kurki mrożone. Smacznego! jawo.pl