Autor: Poradopedia.pl | 10 October 2016 21:46
Tagi: kominek, ogień, ogrzewanie, rozpalanie, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, CZTERY, wskazówki, jak, palić, drewnem, w, kominku
Trudności z rozpaleniem kominka, brak ciągu, gasnące palenisko czy dym wpadający do domu to tylko niektóre z problemów, jakie może sprawić palenie drewnem w kominku. Poznaj nasze wskazówki, które pomogą je rozwiązać.
Do spalania drewna potrzebne jest powietrze. Drewno najlepiej pali się przy w pełni otwartych przepustnicach, co pozwala na pełne spalanie drewna i wydzielanych przy spalaniu drewna gazów. Zapewnia to także mniej dymu i mniej zanieczyszczeń. Jeżeli chcesz regulować ciepło wydzielane przez kominek, to lepiej robić to dozując odpowiednią ilość drewna niż zmniejszając dopływ powietrza. Dodatkowo podczas rozpalania dobrze jest uchylić okno w domu, zwłaszcza jeżeli masz bardzo szczelne okna i wentylację grawitacyjną.
Jeżeli z komina wydziela się ciężki, czarny i śmierdzący dym, to znaczy że spalanie nie przebiega we właściwy sposób. Zazwyczaj świadczy to o niedostatecznie rozpalonym ogniu, np. z powodu zbyt wilgotnego drewna lub ze względu na nie właściwy sposób rozpalenia kominka. Dobrze rozpalone drewno powinno wydzielać jasny dym pozbawiony nieprzyjemnego smrodu.
Rozpalanie kominka od góry to bardzo dobry sposób na zapewnienie właściwego spalania drewna, zapewnienie dobrego ciągu i szybką rozpałkę z małą ilością dymu. Spróbuj rozpalić kominek w następujący sposób:
Rozpalanie od góry szybciej ogrzewa przewód kominowy zapewniając lepszy ciąg i tym samym mniej dymu podczas rozpalania. Ogień idąc od góry zapewnia lepsze spalanie cząsteczek gazów wydzielających się z drewna, dzięki czemu dym jest jaśniejszy i nie śmierdzi.
Paląc tylko jedno polano może się zdarzyć, że ogień przygaśnie. Drewno spala się w fazach i jedno polano może nie być w stanie utrzymać płomienia przez cały czas. Jeżeli wrzucić dwa polana lub więcej, to powierzchnia spalania jest większa i łatwiej jest utrzymać płomień.