Calzone - pieróg z warzywami
Autor: mmm | 17 April 2006 14:40
Tagi: calzone, dania główne, kuchnia włoska, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Calzone, -, pieróg, z, warzywami
Przygotowanie: 110 min, liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 zółtka
- 200 g masło
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czerwona papryka
- 200 g startego sera
- 1 cukinia
- 3 pomidory
- cukier (szczypta), sól, pieprz, świeża bazylia (kilka listków), pieprz Cayenne, oregano, mieszanka przypraw kuchni włoskiej, oliwa z oliwek
Przygotowanie: - Przygotowanie ciasta: zagniatamy mąkę, z posiekanym masłem, 2 żółtkami, śmietaną, szczyptą cukru i solą. Wyrabiamy ciasto a następnie wkładamy je na 30 minut do lodówki.
- Cukinie, paprykę, pomidory i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy sól, pieprz, pieprz Cayenne, oregano, przyprawy włoskie, a także posiekaną bazylię. Na końcu mieszamy wszystko z połową startego sera.
- Ciasto wałkujemy na płaty o grubości około 5 mm, wycinamy krążki posługując się talerzem. Na każdym krążku układamy farsz, składamy, brzegi smarujemy jajkiem, sklejamy je, a następnie przyciskamy przy pomocy widelca. Potem smarujemy Calzone jajkiem i posypujemy resztką żółtego sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać w temperaturze 200 stopni do momentu aż będą rumiane.