Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Autor: zaje_fajnie | 17 April 2006 01:12
Tagi: dania główne, kuchnia włoska, przepisy, spaghetti, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Spaghetti, bolognese, -, jak, zrobić?
Przygotowanie: 60 min, liczba porcji: 4
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 500 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka wina białego półwytrawnego
- 1 koncentrat pomidorowy
- sól, papryka, oregano, rozmaryn, bazylia (najlepiej świeża), oliwa, parmezan do posypania wierzchu
Przygotowanie:
- Na początek należy ugotować makaron al-dente, w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny oleju.
- Następnie należy pokroić cebulę w kostkę, wycisnąć ząbki czosnku. Pokrojoną cebulę smażymy na oleju na głębokiej i dużej patelni.
- Do podsmażonych warzyw dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy to dalej na małym ogniu, następnie dodajemy mielone mięso, całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano, rozmarynem i słodką mieloną papryką. Gdy mięso się podsmaży, dodajemy puszkę pomidorów bez skórki oraz koncentrat pomidorowy.
- Całość gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarło do dna. Na koniec dodajemy lampkę wina i mieszamy całość drewnianą łyżką.
- Makaron polewamy sosem i posypujemy parmezanem oraz dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!