Autor: Gastrosfera | 30 November 2015 12:43
Tagi: andrzejki, impreza, przekąski, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Andrzejkowe, przekąski, na, ostatnią, chwilę
Andrzejki – wieczór wróżb i hucznych zabaw. Noc, w którą możemy dowiedzieć się kto będzie naszym partnerem na całe życie oraz ile szczęścia czeka na nas w nadchodzącym nowym roku. Ta magiczna noc to świetny pretekst do spotkań z przyjaciółmi, a skoro spotkania, to obowiązkowo musimy zorganizować odpowiednie przekąski. A skoro przekąski, to tylko finger food!
Nazwa finger food nawiązuje do sposobu jedzenia - bez użycia sztućców. Co ciekawe, w krajach azjatyckich, tego typu potrawy są podawane również jako dania główne. W Europie przyjęło się, że finger food to po prostu przekąski jadane podczas przyjęć.
Najbardziej popularnymi przekąskami na domowej imprezie są koreczki przyrządzone z kabanosów, żółtego sera i warzyw. Często dodajemy również tradycyjne krakersy. Nie mając czasu na przygotowanie wyszukanych potraw na andrzejkową zabawę, stawiamy na chipsy czy słodkości. Mając jedynie kilka minut można przygotować naprawdę pyszne i piękne przekąski, które zachwycą gości. Oto nasza propozycja!
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.