Autor: mniam | 14 July 2015 22:31
Tagi: deser, dieta, fit, kawa, mrożona, puffins, słodkie, zdrowo, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, Ice, Mango, Puffins, caffe,, czyli, mrożoną, kawę, z, mlekiem, sojowym, i, chrupiącymi, puffingowanymi, owocami, mango
Wybitnie letni, pyszny przepis na mrożoną orzeźwiającą kawę o uwodzącym smaku mango ze słodką niespodzianką! Kawę można przygotować z mlekiem sojowym, zwykłym lub każdym innym – wg własnych upodobań lub potrzeb. Oprócz blendowanego świeżego mango, będącego składnikiem tego orzeźwiającego napoju, doskonałym dodatkiem do kawy jest mango puffingowane*, którym przyozdabiamy kawę, a także możemy je położyć przy szklance na spodeczku, jako dodatkową słodką przekąskę. Puffingowane mango dodaje oryginalności, pysznego słodkiego smaku, porcji dodatkowych naturalnych witamin a do tego pięknie prezentuje się jako ozdoba, stając się zaskakującą, przyjemnie chrupiącą, słodką witaminową niespodzianką. W przepisie warto także zamiast zwykłych kostek lodu użyć lodu kruszonego, który dodaje kawie odrobinę gęstości. Kruszony lód robi się ze zwykłych kostek lodu, zawijając je w folię i roztłukując tłuczkiem.
Składniki na jedną porcję:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( lub zaparzona w niewielkiej ilości wody i wystudzona porcja kawy parzonej odcedzonej z fusów )
- cukier trzcinowy/ksylitol/zwykły/stewia ( wg upodobań )
- gotowana woda ok 1/5 szklanki
- 2 łyżki zblendowanego mango podprawionego do smaku cukrem trzcinowym ( lub zamiennie dżem z mango )
- mleko sojowe 300 ml
- kostki lodu ( całe lub miażdżone )
- kilka kawałeczków puffingowanego mango BIO ( Puffins )
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Do shakera lub dużego słoika wsypać rozpuszczalną kawę oraz cukier i zalać minimalną ilością gorącej wody potrzebną do rozpuszczenia się składników. Dokładnie wymieszać czekając aż kawa i cukier zupełnie się rozpuszczą. Dopełnić mlekiem sojowym (ryżowym, owsianym, lub zwykłym – wg upodobań), dodać zblendowane mango ( lub dżem z mango) shaker zakręcić i dobrze wstrząsnąć kilka razy. Całość przelać do wysokiej szklanki, dodać lód, wymieszać.
Top zalać mleczną pianką ze spienionego mleka ( lub przyozdobić bitą śmietaną), posypać wiórkami kokosowymi oraz kawałkami chrupiącego puffingowanego mango. Gotowe!
Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.
Puffins.co