Jak przygotować ratatouille?
Autor: brunx | 16 April 2006 23:13
Tagi: dania główne, kuchnia francuska, przepisy, ratatouille, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, przygotować, ratatouille?
Przygotowanie: 30 min.
Liczba porcji: 5-6
Składniki:
- 1 bakłażan
- 3 małe cukinie
- 3 cebule
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 1 łyżka kolendry
- 1 ząbekczosnku
- oliwa z oliwek
Jak przyrządzić?
- Plasterki cukini i bakłażanów układamy warstwami na sicie, posypując solą każdą warstwę. Przykrywamy talerzem i czekamy aż zaczna puszczać sok.
- Olej podgrzewamy w garnku, dodajemy cebulę i smażymy ok. 2 minut
- Wyciskamy sok z cukinii i bakłażanów, a nastepnie wrzucamy je do garnaka razem z papryką. Dusimy na ogniu przez 2 minuty.
- Dodajemy pomidory, czosnek oraz kolendrę. Doprawiamy pieprzem i dusimy 10 minut dopóki jarzyny nie zmiekną.
- Przekładamy ratatouille do rozgrzanego naczynia.
SMACZNEGO!!!