Jak zrobić królika w sosie musztardowym?
Autor: london | 15 April 2006 14:20
Tagi: dania główne, królik, kuchnia francuska, przepisy, sosy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, królika, w, sosie, musztardowym?
Podaje przepis na królika (dla 4 osób, czas przygotowywania: ok. 90 min.)
Składniki:
- 1,5 kg królika
- 100 g boczku
- 2 cebule
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżki mąki
- 5 łyżek musztardy Dijon lub sarepskiej
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- Rama do smażenia, sól, świeżo zmielony pieprz, czosnek granulowany tymianek
Przygotowanie: - Królika podzielić na cześci, przyprawić pieprzem i solą. Posmarować 2 łyżkami musztardy i posypać mąką.
- Na patelni podmażyć boczek pokrojony w kostkę, a następnie przełożyć na talerz.
- W tym samym tłuszczu podsmażyć lekko mięso. Nastepnie dodać do niego posiekaną cebulę i zeszklić.Dodać wino, czosnek i poddusić na patelni ok. 40-50 minut.Dodać tymianek i boczek. Po kolejnych 10 minutach wyjąć mięso i przełożyć na półmisek.
- Do sosu dodać śmietanę, pozostałą musztardę, przyprawić do smaku solą i polać mięso. Podawać z ryżem.
Bon apetit!