Autor: Gastrosfera | 6 May 2015 21:13
Tagi: marynowany ser żółty, ser żółty, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, marynowany, ser, żółty, w, oliwie
Przepis na marynowany ser żółty w oliwie ze świeżym rozmarynem i ostrą papryczką chilli,
poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni – Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
Wykonanie:
Ser żółty kroimy w grubą kostkę. Oliwę mieszamy z olejem rzepakowym i octem balsamicznym. W szerokim słoiku lub innym pojemniku układamy warstwami ser żółty, a pomiędzy warstwami umieszczamy przyprawy: pokrojoną w krążki papryczkę chilli, ząbki czosnku pokrojone na cztery cząstki i gałązki świeżego rozmarynu. Całość zalewamy mieszanką oliwy z olejem i octem, tak aby wszystkie składniki były w niej zanurzone. Następnie zakręcamy wieczko i odstawiamy na 4-5 dni aż ser wchłonie aromat i zapach przypraw. Smacznego!