Autor: Sfera | 2 April 2014 10:41
Tagi: dieta, drugie śniadanie, śniadanie, zdrowie, zm pekpol, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Kiedy, i, jak, jeść, posiłki?
Jednym z przykazań naszej diety powinno być zalecenie wynikające z powiedzenia „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak”. Warto wiedzieć nie tylko, co jeść, ale też kiedy i jak spożywać posiłki. Większość Polaków je natomiast rano niewiele bądź w ogóle, co może negatywnie wpływać na zdrowie i samopoczucie. Sprawdź, jakie korzyści płyną z dbałości o śniadanie – oto 5 argumentów, dla których warto jeść drugi posiłek, jeszcze przed obiadem.
Spożywanie śniadania to recepta m.in. na utrzymanie prawidłowej wagi. Niestety często jemy je tylko w weekendy. Przyczynia się do tego zbyt duży pośpiech wynikający z nadmiaru obowiązków oraz brak dbałości o właściwą porę spożywania dań. W efekcie narastające uczucie głodu w drugiej połowie dnia często powoduje napady obżarstwa. Podjadamy, jemy o wiele więcej na obiad i kolację, co sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej oraz permanentnemu uczuciu zmęczenia czy rozdrażnienia. Poranne posiłki powinny więc zaspokoić głód i kontrolować uczucie łaknienia podczas całego dnia.
– Tempo przemiany materii jest najszybsze rano, w ciągu dnia stopniowo maleje. Według dietetyków śniadanie powinno stanowić więc od 25 do 30 proc. udziału kalorycznego w całodziennym odżywianiu, natomiast drugie śniadanie powinno stanowić od 5 do 10 proc. tej wartości. Na drugie śniadanie najchętniej przygotowujemy kanapki. Warto sięgnąć po pieczywo wieloziarniste, warzywa i chudą wędlinę, która jest cennym źródłem białka, żelaza, cynku, fosforu i witamin z grupy B, jak np. Szynka dojrzewająca ZM Pekpol czy polędwica. Doskonale sprawdzają się wędliny w plastrach, w funkcjonalnych opakowaniach, poporcjowane i świeże, które znacznie pomogą skrócić czas przygotowywania kanapek – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
5 powodów, dla których warto jeść drugie śniadanie: