Autor: Poradopedia.pl | 6 January 2014 13:12
Tagi: mleko, mleko uht, pasteryzacja, zdrowie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Mleko, UHT, a, pasteryzowane, -, jakie, są, różnice
Na czym polega pasteryzacja mleka i czym różni się od mleka UHT? Czy mleko prosto od krowy jest najlepsze?
Zarówno pasteryzacja jak i UHT to metody produkcji mleka mające na celu oczyszczenie mleka z niebezpiecznych bakterii oraz znaczne przedłużenie terminu przydatności do spożycia mleka. W sklepach dostępne są zazwyczaj tylko te dwa rodzaje mleka, mleko prosto od krowy ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia nie jest zbyt łatwo dostępne.
Co ważne, żadna z tych metod nie stosuje żadnych substancji chemicznych ani konserwantów, w obu wypadkach proces obróbki mleka ograniczony jest do poddawania mleka określonej temperaturze.
UHT to skrót od ultra high temperature processing - czyli przetwarzanie w bardzo wysokiej temperaturze, inaczej nazywane sterylizacją mleka. Mleko UHT produkowane jest poprzez poddanie mleka temperaturze 135-150°C przez dosłownie kilka sekund, a następnie szybkie schłodzenie do temperatury pokojowej. W ten sposób niszczone są prawie wszystkie bakterie odpowiedzialne za psucie się mleka oraz wszelkie inne groźne drobnoustroje, które mogą potencjlanie znaleźć się w mleku - np. bakterie salmonelli lub gronkowca.
Tak przetworzone mleko przed otwarciem można przechowywać w temperaturze pokojowej przez bardzo długi okres czasu.
Pasteryzacja to szeroko wykorzystywany sposób konserwacji żywności, który także wiąże się z ogrzewaniem mleka, ale do niższej temperatury, która zazwyczaj waha się pomiędzy 70-90°C. W ten sposób niszczona jest większość bakterii odpowiedzialnych za psucie się mleka oraz innych szkodliwych drobnoustrojów, aczkolwiek nie tak skutecznie jak w przypadku mleka UHT.
Mleko zachowuje dłuższy termin przydatności niż nie poddawane żadnej obróbce, ale nawet wymaga przechowywania w niskiej temperaturze (w lodówce).
Mleko pasteryzowane i UHT zachowują bardzo podobne wartości odżywcze wbrew powtarzanym opiniom i nie tracą zbyt wiele w stosunku do mleka prosto od krowy, odczuwalna jest jednak różnica w smaku.
Zawartość białka i wapnia jest praktycznie na takim samym poziomie, w przypadku mleka UHT występują pewne straty w witaminach - najwięcej w przypadku tiaminy, folianów, witaminy B12 i C. Warto przy tej okazji wspomnieć, że zawartość cennych witamin jest wprost powiązana z zawartością tłuszczu w mleku - tak więc odtłuszczone mleko zawiera ich znacznie mniej.
To, czego nie znajdziemy w mleku UHT i pasteryzowanym, to wiele cennych bakterii, które wspomagają układ trawienia i układ odpornościowy, np. bakterie mlekowe, które giną w procesie przetwórczym.
Mamy jednak pewność, że z mleka zostały usunięte wszelkie groźne bakterie, które mogą dostać się do mleka od chorej krowy, w trakcie przetwarzania lub transportu. Często zwraca się także uwagę na fakt, że mleko nie zawiera zbyt wielu witamin i to nie ze względu na nie zalecane jest jego spożycie.
Innym powszechnym poglądem jest to, że mleko najlepiej zachowuje swoje właściwości w szklanej butelce. Nie jest to prawda, ponieważ mleko jest pod wpływem światła i tlenu ulega zepsuciu - traci stopniowo wartości odżywcze i nabiera dziwnego smaku i zapachu. W praktyce najlepiej sprawdzają się opakowania kartonowe, ponieważ zapewniają one najlepszą barierę przed niekorzystnymi dla mleka czynnikami zewnętrznymi.
Konieczność gotowania mleka zależy od technologii obróbki. Gotowaine mleka nie jest konieczne w przypadku mleka UHT, w pozostałych przypadkach - w tym mleka pasteryzowanego - wskazane jest jego wcześniejsze przegotowanie, w szczególności jeżeli podajemy je dzieciom. Zmniejszamy w ten sposób ryzyko zatrucia szkodliwymi bakteriami.
Swoją drogą warto wziąć pod uwagę tą konieczność gotowania przy dyskusji o utraconych właściwościach mleka w procesie sterylizacji.