Autor: Poradopedia.pl | 22 November 2013 10:00
Tagi: cebula, czosnek, przechowywanie, termin przydatności, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zachować, świeżość, cebuli, i, czosnku
Jak przechowywać czosnek i cebulę, aby jak najdłużej były smaczne i nadawały się do jedzenia.
Dzięki właściwemu przechowywaniu cebula i czosnek mogą zachować wszelkie walory spożywcze i doskonale wyglądać nawet przez parę miesięcy. W normalnych warunkach, nawet przechowywane w lodówce, cebula i czosnek nie przetrwają zbyt długo: cebula zazwyczaj po prostu gnije, a czosnek zaczyna wypuszczać zielone kiełki.
Najlepsze rozwiązanie jakie udało nam się znaleźć w serwisie yummylife.com jest banalnie proste, wszystko co potrzebujesz to:
Tak przygotowane torebki schowaj w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - niska temperatura nie będzie dla nich zbyt dobra: w ten sposób cebula robi się miękka, a jedzenie przechowywane razem z nią nasiąka jej aromatem. Dobrym miejscem może być szuflada w kuchni lub skrzynka w piwnicy.
Pamiętaj, aby torebki nie były zbyt ciasno ułożone - zapewnij właściwą cyrkulację powietrza przez otwory w torebkach.
Pamiętaj, aby nigdy nie przechowywać cebuli i czosnku w plastikowej torebce albo w sąsiedztwie ziemniaków, ponieważ w ich towarzystwie zepsują się bardzo szybko.