Poradopedia.pl

Jak zrobić Tagiatelle z boczkiem i borowikami

Autor: Sfera | 4 November 2013 09:04

Tagi: boczek, makaron, tagiatelle, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, Tagiatelle, z, boczkiem, i, borowikami

Borowiki to niezwykle popularne grzyby. Można je suszyć, dusić, marynować i mrozić. Doskonale nadają się do zup, sosów, makaronów oraz wszelkiego rodzaju zapiekanek. Podpowiadamy, jak przyrządzić makaron tagiatelle z borowikami i boczkiem z komina ZM Pekpol. To świetne danie na obiad.

Składniki

  • 400 g makaronu tagliatelle                                  
  • 150 g boczku z komina ZM Pekpol         
  • 2 średnie cebule                                                     
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)               
  • 1 łyżka oleju                                                            
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%                              
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem Grana Padano.

Smacznego!

Wydruk ze strony:
https://www.poradopedia.pl/kuchnia/jak-zrobic-tagiatelle-z-boczkiem-i-borowikami,3647.html
© Poradopedia.pl - Wszystkie prawa zastrzeżone