Autor: Poradopedia.pl | 25 October 2013 19:35
Tagi: chilli, papryczki, pieczenie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Czym, się, ratować, po, papryczce, chilli
Co zrobić, kiedy papryczka chilli pali żywym ogniem, a kolejne szklanki wody nic nie pomagają? Poznaj sprawdzone sposoby.
Pieczenie powodowane przez papryczkę chilli związane jest z występowaniem określonych substancji drażniących kubki smakowe i zakończenia nerwowe. W przeciwieństwie do wielu innych ostrych przypraw pieczenie po papryczce może utrzymywać się przez dłuższą chwilę ze względu na oleisty charakter substancji powodującej pieczenie. Picie dużej ilości wody często nie przynosi oczekiwanej ulgi, a może działać wręcz przeciwnie - pieczenie może się ulec natężeniu i objąć większy obszar.
Najlepszym sposobem jest ... szklanka mleka. Może także pomóc mleko w innej postaci, np. jogurt albo kefir. Kazeina zawarta w mleku potrafi szybko zenutralizować działanie kwasów zawartych w papryczce dzięki czemu błyskawicznie poczujesz ulgę.
Jeżeli nie masz pod ręką nic mlecznego możesz spróbować także innych mniej skutecznych, ale zawsze przynoszących jakąś ulgę sposobów. Do nich należą m.in.: