Jak zrobić zupę fasolową?
Autor: Sfera | 4 October 2013 10:00
Tagi: przepisy, zupa, zupa fasolowa, zupa rozgrzewająca, zupa sycąca, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, zrobić, zupę, fasolową?
Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.
Składniki:
- woda - ok. 3 l
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele ang. - 6-7 ziarnek
- marchewka - 2 szt.
- pietruszka - 1 szt.
- seler - 1/4 szt.
- ziemniaki - 3-4 szt.
- Kiełbasa ostrołęcka ZM Pekpol - 200g
- Boczek z komina ZM Pekpol - 200g
- cebula - 2 szt.
- olej - 3 łyżki
- mąka - 1 płaska łyżka
- czosnek - 4-6 ząbków
- majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
- Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
- Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
- Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
- Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
- Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
- Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy - Roberta Muzyczkę