Autor: Poradopedia.pl | 26 June 2013 15:18
Tagi: jedzenie, wakacje, zatrucia, Podróże, porada, pomoc, instrukcja, Zatrucia, na, wakacjach
Sprawcą zatruć pokarmowych są zwykle bakterie (m.in.: E.Coli, Campylobacter, Listeria). Większość zatruć zdarza się właśnie latem, kiedy to drobnoustroje mają korzystne warunki rozwoju - wówczas ryzyko zachorowania znacznie wzrasta. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak uniknąć przykrych dolegliwości i co robić, gdy już się pojawią.
Należą do nich przede wszystkim:
Aby zminimalizować ryzyko zatrucia:
Przede wszystkim musisz zapobiec odwodnieniu. Pij małymi łykami, a często - co kilka, kilkanaście minut. Płyn powinien być chłodny, bo ciepły tylko pobudzi odruch wymiotny. Wskazana jest woda z odrobiną cukru i soli, ale możesz także pić napary z ziół zawierających garbniki (np.: z kory dębu) czy przyjmować węgiel leczniczy. Unikaj natomiast słodzonych soków i napojów - są hipertoniczne i zamiast nawadniać, powodują efekt odwrotny.
W czasie zatrucia utrzymuj lekkostrawną dietę - jedz kaszę mannę lub rozgotowany ryż. Unikaj zaś produktów bogatych w błonnik pokarmowy (owoce i warzywa), a także przetworów mlecznych i produktów moczopędnych, np.: pietruszki.
Zatrucia pokarmowe mogą doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń gospodarki elektrolitowej w organizmie. Skonsultuj się z lekarzem, jeśli:
W przypadku zatrucia u małego dziecka od razu zgłoś się do lekarza - im mniejsze dziecko, tym większe ryzyko odwodnienia organizmu.