Sałatka z truskawkami - nasze propozycje
Autor: Poradopedia.pl | 11 June 2013 12:56
Tagi: przepisy, sałatka, truskawki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Sałatka, z, truskawkami, -, nasze, propozycje
Z truskawek możesz przyrządzać wspaniałe desery i dżemy, a także wyśmienite sałatki. Poniżej nasze propozycje.
Sałatka z truskawkami i mozzarellą
Składniki:
- 25 dag truskawek,
- 20 dag mozzarelli w kulkach,
- główka sałaty,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżka octu balsamicznego,
- łyżka miodu,
- sól, pieprz,
- chili w płatkach.
Wykonanie:
- Truskawki obierz z szypułek i opłucz. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Kulki mozzarelli pokrój na połówki.
- Na półmisku ułóż sałatę, a na niej ser i truskawki. Oliwę, ocet i miód mieszaj ze sobą, do momentu otrzymania aksamitnej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Sałatkę skrop sosem i posyp płatkami chili (nie za dużo, bo są bardzo ostre).
Zielona sałatka z truskawkami
Składniki:
- szklanka truskawek,
- 2 liście sałaty rzymskiej,
- łodyga selera naciowego,
- garść świeżych (ulubionych) ziół,
- łyżeczka syropu klonowego,
- sezam do posypania.
Wykonanie:
- Odłóż kilka truskawek do sałaty. Resztę zmiksuj z syropem klonowym i odstaw do schłodzenia.
- Na talerzu ułóż warstwowo rozdrobnione liście sałaty, pokrojony seler i truskawki oraz zioła.
- Całość posyp sezamem.
Sałatka z truskawkami i kurczakiem
Składniki:
- szklanka truskawek,
- filet z kurczaka,
- kilka liści sałaty masłowej lub lodowej,
- pół kostki sera feta,
- 2 łyżki pestek słonecznika lub płatków migdałowych,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sos: mały kubek śmietany jogurtowej lub jogurtu, łyżeczka suszonej mięty, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, sól i szczypta chili do smaku.
Wykonanie:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki. Przypraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni z łyżką oleju. Wystudź.
- Składniki sosu wymieszaj - odstaw do schłodzenia.
- Słonecznik lub płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Sałatę opłucz, wysusz, porwij na kawałki i ułóż na półmisku. Kawałki kurczaka ułóż na sałacie. Truskawki umyj, przekrój na pół i wyłóż na sałatę. Fetę pokrój w kostkę i ułóż na truskawkach oraz kurczaku. Całość polej zimnym sosem i posyp uprażonymi ziarnami.
Sałatka z truskawek, rukoli i parmezanu
Składniki:
- 25 dag truskawek,
- 25 dag rukoli,
- 10 dag parmezanu,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- gęsty ocet balsamiczny lub sos balsamico,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
- Truskawki i rukolę umyj, osusz, a następnie podziel na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojony w słupki parmezan.
- Sałatkę dopraw delikatnie solą i świeżo zmielonym pieprzem, polej oliwą z oliwek.
- Całość udekoruj octem lub sosem.
Sałatka z truskawkami i szpinakiem
Składniki:
- 25 dag truskawek,
- pęczek świeżych liści szpinaku,
- 15 dag miękkiego sera solankowego 12%,
- olej lniany lub oliwa z oliwek.
Wykonanie:
- Szpinak umyj i pokrój na szerokie paski. Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki, a ser w kostkę.
- W dużym naczyniu zmieszaj ze sobą: szpinak, truskawki oraz ser.
- Przed podaniem polej sałatkę olejem lub oliwą.
SMACZNEGO!