Autor: Poradopedia.pl | 4 June 2013 10:04
Tagi: marynata, mięso, przyrządzanie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Marynowanie, mięs, -, co, powinieneś, wiedzieć
Marynowanie mięs to inaczej konserwowanie za pomocą octu, soku z cytryny lub wina oraz mieszanki przypraw. Dzięki temu mięso jest bardziej miękkie, soczyste i aromatyczne; nabiera kruchości i szybciej się piecze. Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczące czasu marynowania mięs oraz kilka sposobów na przygotowanie marynaty.
Procesowi temu możesz poddawać wszystkie gatunki mięsa, zarówno drobiowe, wołowe, wieprzowe, jak i cielęcinę oraz dziczyznę.
1. Sposób marynowania mięsa w dużej mierze zależy od jego rodzaju:
2. Mięso powinno być marynowane zawsze na zimno, dlatego musisz poczekać aż ochłonie i dopiero wtedy możesz zamoczyć je w przygotowanej zalewie. Pamiętaj, aby było dokładnie przykryte marynatą.
3. Proces marynowania, w zależności od rodzaju mięsa, trwa od kilku do kilkunastu godzin:
Marynowane mięso i drób włóż do lodówki w przykrytym naczyniu. Nie przetrzymuj mięsa w marynacie dłużej niż 6 dni - potrawa straci na smaku, a w niektórych przypadkach może stać się bardzo kwaśna. Po rozmrożeniu mięsa, odlej marynatę.
Klasyczny zestaw to: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, tymianek, rozmaryn lub majeranek (marynowanie na sucho, poprzez nacieranie mięsa przyprawami). Smak marynaty możesz jednak łatwo zmienić, dodając inne przyprawy, np.: goździki czy paprykę. Marynatę możesz także przygotować z oleju i warzyw (cebuli, marchwi, selera i pietruszki), rozgniecionego ząbka czosnku, cukru, soli i pieprzu - jest to tzw. mokra zaprawa.
Propozycje marynat:
Z mleka - mięso zalewasz słodkim mlekiem i wstawiasz do lodówki.
Z warzyw - pokrojone warzywa mieszasz ze szklanką oleju i przyprawami. Mięso pieczesz z marynatą.
Z musztardy - mięso doprawiasz solą i pieprzem, nacierasz roztartym czosnkiem i smarujesz musztardą.
Z sosu sojowego - przed pieczeniem mięso smarujesz lub zalewasz sosem sojowym (najlepiej ciemnym).
Z wina - mięso zalewasz winem wymieszanym z wodą. W czasie pieczenia także podlewasz je marynatą.
Jeśli do marynaty używasz wina, najpierw powinieneś je zagotować w celu odparowania alkoholu i skoncentrowania smaku, a następnie ostudzić.