Jak gotować słoiki
Autor: Poradopedia.pl | 28 May 2013 10:49
Tagi: gotowanie, pasteryzacja, przetwory, słoiki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Jak, gotować, słoiki
Samodzielnie przygotowane przetwory są smaczniejsze, bo robisz je według własnego gustu kulinarnego, zdrowsze, bo nie dodajesz do nich sztucznych konserwantów. Jedną z najbardziej znanych metod utrwalania żywności jest pasteryzacja. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak gotować słoiki.

Ogólne zasady pasteryzacji
- Pasteryzować możesz wszystkie gatunki owoców i warzyw, a także: mleko i jego przetwory, wino, piwo, soki owocowe i warzywne, mięso oraz wędliny. Odpowiedni poziom kwaśności przetworów zapewni dodatek octu winnego, kwasku cytrynowego lub soku z cytryny.
- Pasteryzacja odbywa się w temperaturze wyższej niż 60, ale niższej niż 100 stopni C - dla większości przetworów waha się pomiędzy 85 i 95 stopni C.
- Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików, rodzaju konserwowanego produktu oraz jego kwasowości - dla większości owoców i warzyw czas ten wynosi 15-30 minut, choć produkty niekwaszone, bez dodatku soli i cukru, mogą wymagać dłuższego gotowania. Buraki i grzyby powinieneś pasteryzować trzy razy po 25-30 minut, z 24-godzinną przerwą.
- Wszystkie przyrządy muszą być idealnie czyste a słoiki, butelki i nakrętki wysterylizowane przed użyciem (gotuj je przez kilka minut w garnku wypełnionym wodą).
- Napełniając słoje zalewą, pamiętaj aby pozostawić wolne miejsce u góry naczynia - wystarczą 2 cm.
Metody pasteryzacji
"Na mokro"
Słoiki wstawiasz do dużego garnka, na dnie którego układasz ścierkę lub papier (ochroni to słoiki przed przegrzaniem i pękaniem). Nie powinny się stykać - możesz owinąć je szmatką. Następnie wlewasz wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików i przykrywasz garnek. Czas pasteryzacji liczysz od momentu, gdy woda zacznie się gotować - wówczas przykręcasz ogień i trzymasz przetwory w gorącej wodzie zgodnie z przepisem dla danej pojemności słoika. Po zakończeniu pasteryzacji wyjmujesz słoiki z garnka i dokręcasz wieczka.
"Na sucho"
Piekarnik rozgrzewasz do temperatury 170 stopni C, wstawiasz słoiki na najniższą półkę i czekasz do momentu, aż zaczną się w nich robić bąbelki - wówczas obniżasz temperaturę do 130 stopni C. Po zakończonej pasteryzacji, wyłączasz piekarnik a słoiki pozostawiasz w nim jeszcze przez około pół godziny. Na koniec dokręcasz wieczka.
Co jeszcze powinieneś wiedzieć?
- niektóre konfitury i syropy owocowe nie wymagają pasteryzacji - wystarczy, że je odpowietrzysz tzn. napełnione gorącą konfiturą słoiki zakręcisz i odwrócisz do góry dnem na około 20 minut;
- owoce i warzywa ułożone w słoikach muszą być przykryte zalewą - w przeciwnym razie przetwory będą się psuć;
- słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Jeżeli chcesz spróbować pasteryzacji, spróbuj jeden z naszych przepisów 5 pomysłów na przetwory w słoikach