Jak rozpalić grilla
Autor: Poradopedia.pl | 4 May 2013 11:22
Tagi: grill, jedzenie, rozpalanie, Dom i ogród, porada, pomoc, instrukcja, Jak, rozpalić, grilla
Ładna pogoda za oknem i chęć spędzenia czasu z rodziną i znajomymi to doskonała okazja do zorganizowania biesiady przy grillu. Jak nie zmarnować czasu próbując go rozpalić?
Źródłem energii w grillach węglowych jest węgiel drzewny lub brykiet węgla drzewnego. W czasie procesu spalania pojawia się żar, który umożliwia obróbkę termiczną żywności. W zależności od rodzaju zastosowanego paliwa, możesz uzyskać różne walory smakowe jedzenia, a dym wytworzony poprzez tłuszcz ściekający na węgiel nadaje potrawom smak i zapach wędzonki.
- Przed rozpaleniem grilla, dokładnie go wyczyść a następnie ustaw w miejscu osłoniętym od wiatru i w takim, by ulatniający się później dym nie leciał w stronę uczestników biesiady.
- Ułóż na grillu stożek z brykietu lub węgla drzewnego - na początek użyj nie więcej niż 10-12 sztuk.
- Podpałkę obłóż węglem lub brykietem tak, aby zapewnić dostęp tlenu. Jeśli używasz płynnej rozpałki, zapal mokre węgielki - użyj w tym celu zapalniczki lub długich zapałek.
- Kiedy ogień zgaśnie i węgiel będzie się powoli żarzyć, zacznij dmuchać (np.: miechem lub dmuchawą na baterię), aby przyspieszyć cały proces. Nie przykrywaj grilla do momentu, aż węgiel przepali się i pokryje popiołem, a w środku będzie się żarzył.
- Do rozżarzonych węgielków stopniowo dodawaj następne i czekaj, aż się przepalą i pokryją popiołem. Jeśli w grillu powstanie płomień, możesz go ugasić skraplając palące się miejsca wodą - nie za dużą ilością, aby nie ugasić żaru.
- Żarzący się stożek węgli rozsuń, aby uzyskać płaską warstwę. Nasmaruj ruszt olejem (zapobiegnie to przyklejaniu się potraw), a następnie umieść go nad gorącym węglem. Na rozgrzanym ruszcie układaj produkty do grillowania. Dokładaj brykietu mniej więcej co 30 minut, żeby utrzymać temperaturę.
Dodatkowe wskazówki:
- używaj wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych (iglaste zawierają duże ilości żywic, które skraplając się, uwalniają szkodliwe substancje);
- do rozpalenia węgla drzewnego używaj podpałki opartej na bazie naturalnych składników, np.: z dodatkiem parafiny naftowej. Nie stosuj w tym celu środków chemicznych typu: denaturat, benzyna czy ropa - mogą być trujące dla mięsa;
- nigdy nie polewaj rozpałką gorących węgielków, np.: żeby się szybciej paliły - strumień płynu może zająć się ogniem i poparzyć Ci ręce, możesz także doprowadzić do eksplozji oparów z podpałki,
- aby uzyskać wspaniały aromat mięsa, bezpośrednio przed położeniem go na ruszcie, dodaj do węgla kilka gałązek lub ziaren jałowca;
- grilla możesz rozpalać również w niepogodę, np.: pod wiatą - wystarczy, że dodasz więcej węgla i utrzymasz większy żar.