Karmelowe ciasta, desery i inne pyszności!
Autor: Poradopedia.pl | 7 March 2013 18:40
Tagi: ciastka, karmel, przepis, słodkości, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Karmelowe, ciasta,, desery, i, inne, pyszności!
Ciasta i desery z karmelem pięknie wyglądają, a do tego znakomicie smakują. Po wypróbowaniu poniższych przepisów na pewno zostaniesz wielkim fanem karmelowych słodkości.
Karmelowiec
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 mąki pszennej
- 1 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie krakersów (mogą być lekko solone)
- 1 opakowanie gotowej masy karmelowej
- 500 ml śmietany kremówki
- żelatyna
- czekolada lub wiórki czekoladowe do posypania
Sposób przygotowania:
- Najpierw musisz upiec biszkopt: białka oddziel od żółtek; ubij pianę z białek, dodając cukier. Wymieszaj z żółtkami, a następnie obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na ok. 40 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).
- Gotowy biszkopt posmaruj masą karmelową, następnie ułóż warstwę krakersów.
- Ubij śmietanę, dodając rozpuszczonej żelatyny. Wyłóż na krakersy, posyp startą czekoladą lub wiórkami.
Brownie karmelowe
Składniki
na ciasto:
- 3 jajka
- 200 g masła
- 200 g czekolady
- 220 g cukru
- 120 g mąki
na masę karmelową:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 100 g solonych orzeszków ziemnych
- 250 g serka mascarpone
na polewę:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- słone orzeszki ziemne do posypania
Sposób przygotowania:
- Orzeszki wysyp na blachę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C na ok. 10 minut, aż się zarumienią.
- Przygotuj ciasto: czekoladę rozpuść z masłem w garnku, a następnie ostudź. Jajka i cukier ubij na puszystą pianę. Do ubitych jajek dodaj masę czekoladową i wymieszaj - do całości dodaj mąkę. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach C przez 25 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę karmelową: rozpuść masło w rondelku, dodaj cukier. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 15 minut, cały czas mieszając. Kiedy cukier zbrązowieje, wlej pół szklanki wody i gotuj do momentu, aż karmel stanie się gładką masą. Część orzeszków posiekaj na małe kawałki i dodaj do masy. Do ostudzonego karmelu dodaj też mascarpone i wymieszaj.
- Zrób polewę: do rozpuszczonego masła dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy cukier będzie brązowy, dodaj śmietankę i gotuj do czasu, aż masa stanie się gładka.
- Ostudzone ciasto przekrój w poprzek. Dolny blat posmaruj połową masy karmelowej, a następnie przykryj drugim blatem i rozsmaruj na nim resztę karmelu. Całość posyp resztą orzeszków i polej polewą. Wstaw do lodówki, aby się schłodziło.
Muffiny karmelowe z białą czekoladą
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- tabliczka białej czekolady
- płatki migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj suche i mokre składniki osobno, a następnie połącz je - wlej mokre do suchych i zamieszaj.
- Ciasto nałóż do formy muffinowej, posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, na ok. 25 minut.
Deser bananowy z toffi
Składniki:
- 3 łyżki gotowego karmelu z puszki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżeczek gorącej wody
- 3 banany
- bita śmietana
- czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Banany pokrój na kawałki, wrzuć do miski i zmiksuj razem z karmelem.
- Żelatynę rozprowadź w gorącej wodzie, lekko ostudź i połącz z masą bananowo-kajmakową - zmiksuj wszystko jeszcze raz.
- Gotową masę przelej do salaterek i wstaw do lodówki, aby całkowicie stężała. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą.
Budyń karmelowy z płatkami migdałowymi
Składniki
na budyń:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
na karmel:
- 2 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
Sposób przygotowania
budyń:
- 1 1/2 szklanki mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym.
- W pozostałym mleku rozprowadź mąkę ziemniaczaną, a następnie wlej do gotującego się mleka.
- Całość zagotuj, dokładnie mieszając.
karmel:
- 2 łyżki cukru rozpuść na patelni, do uzyskania ciemnozłotego koloru. Następnie, bardzo ostrożnie, dodaj 5 łyżek wody i podgrzewaj, aż utworzy się karmel.
- Do ciepłej masy budyniowej wlej ciepły karmel z patelni i całość dokładnie wymieszaj. Gotowy budyń karmelowy przelej do salaterek i posyp podprażonymi płatkami migdałowymi.
Karmelowy popcorn
Składniki:
- popcorn do prażenia (przygotuj w/g przepisu podanego na opakowaniu)
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Na patelnię wsyp cukier i dodaj masło - podgrzewaj do rozpuszczenia się składników, a później gotuj tak długo, aż cukier zacznie brązowieć (uważaj, aby go nie przypalić).
- Kiedy karmel uzyska odpowiednią gęstość, polej nim wcześniej przygotowany popcorn i delikatnie wymieszaj.
Brzoskwinie w karmelu
Składniki:
- 4 brzoskwinie
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/4 l soku pomarańczowego
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Brzoskwinie umyj, a następnie przekrój na pół i rozdziel. Usuń pestki i pokrój połówki na cząstki.
- Patelnię postaw na małym ogniu i lekko ogrzej. Wysyp cukier waniliowy i podgrzewaj do rozpuszczenia, a następnie zbrązowienia. Dodaj masło i poczekaj, aż się stopi.
- Włóż owoce do karmelu, dolej sok pomarańczowy i cytrynowy. Duś brzoskwinie przez 5 minut.
Polewa karmelowa
Składniki:
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- 110 g cukru brązowego
- 120 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
- W rondelku, na średnim ogniu, rozpuść masło i wymieszaj z mlekiem oraz brązowym cukrem. Gotuj przez 1 minutę.
- Zdejmij rondel z ognia, dodaj 1/2 szklanki cukru pudru i wymieszaj. Lekko ostudź, a następnie dodaj wanilię oraz pozostałą część cukru pudru - ponownie wymieszaj.
- Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej mleka.
SMACZNEGO!!!