Przepis na pączki
Autor: Poradopedia.pl | 7 February 2013 12:05
Tagi: gotowanie, pączki, przepisy, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Przepis, na, pączki
Choć nie są zbyt dietetyczne, to na pewno obowiązkowe w tłusty czwartek. Poniżej przedstawiamy niezawodny przepis na pyszne i puszyste pączki.
Pączki domowej roboty
Składniki:
- 1 kg mąki;
- 8 żółtek;
- 1/4 litra mleka;
- 10 dag drożdży;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka octu;
- olejek pomarańczowy;
- szczypta soli;
- smalec lub olej do smażenia;
- ulubiona konfitura;
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Cukier i drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem do rozpuszczenia drożdży, a następnie zagnieć z 1/3 mąki. Odstaw do wyrośnięcia pod lnianą ściereczką.
- Kiedy zaczyn trochę podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, żółtka, sól, kilka kropli olejku pomarańczowego i rozpuszczone (zimne) masło oraz ocet. Ciasto wyrabiaj, aż przestanie kleić się do dłoni.
- Nożem odkrawaj niewielkie kawałki ciasta, nakładaj na nie konfiturę i formuj z nich kuleczki. Odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- W głębokim naczyniu rozgrzej tłuszcz i smaż pączki na złoty kolor, z obu stron. Następnie wyjmij je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!