Autor: Poradopedia.pl | 14 January 2013 18:44
Tagi: kuchnia, mikrofalówka, zastosowanie, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, 9, rzeczy, które, potrafi, Twoja, mikrofalówka, o, których, mogłeś, nie, wiedzieć
Nowoczesne kuchenki mikrofalowe nie tylko podgrzewają i rozmrażają, ale i pozwalają gotować potrawy na parze, a nawet piec ciasta i mięso. Są też takie, które potrafią dużo więcej - to może być dla Ciebie dużym zaskoczeniem.
1. Odświeżony chleb
Aby przywrócić świeżość czerstwemu pieczywu, wystarczy że posmarujesz je mlekiem i przez chwilę podpieczesz w mikrofalówce. Stary chleb równie dobrze możesz odświeżyć na parze.
2. Ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe
Aby wyrosnąć w mikrofali, ciasto drożdżowe potrzebuje zaledwie 15 minut. Umieść je w dużej misce i nakryj plastikową folią. Z tyłu mikrofalówki postaw szklankę wody, a na środku - miskę z ciastem. Moc urządzenia ustaw na jak najniższą (ok. 10%). Podgrzewaj przez 3 minuty, następnie zostaw na kolejne 3 w środku. Po tym czasie znów podgrzewaj je przez 3 minuty, a potem zostaw na kolejne 6 minut w mikrofalówce - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
3. Prażone orzechy i wiórki kokosowe
Dzięki mikrofalówce zrobisz to bez mała cztery razy szybciej, niż w tradycyjnym piekarniku. Ułóż wybrane produkty w jednej warstwie na talerzu i podgrzewaj na wysokiej mocy przez 2-3 minuty (co minutę lekko przemieszaj). Pamiętaj, że proces prażenia trwa jeszcze przez ok. 1 minutę po wyłączeniu urządzenia.
4. Zmiękczony brązowy cukier
Do plastikowego opakowania z brązowym cukrem dodaj kilka kropli wody, a następnie podgrzewaj całość przez 10-20 sekund w mikrofalówce ustawionej na średnią moc.
5. Skrystalizowany miód
Aby doprowadzić miód z powrotem do stanu płynnego słoik bez nakrętki umieść w kuchence i podgrzewaj na średnich obrotach od 30 do 60 sekund. Na niektórych opakowaniach miodu znajdziesz zakaz podgrzewania w mikrofalówkach - takiemu produktowi zafunduj kąpiel wodną.
6. Więcej soku z cytrusów
Cytryna lub limonka wyciągnięta prosto z lodówki nie odda podczas wyciskania tyle soku, jak ta pozostawiona w temperaturze pokojowej. Przed wyciskaniem soku, umieść wybrany owoc na 20 sekund w mikrofalówce ustawionej na średnią moc.
7. Sterylizacja - czyste produkty dla niemowląt i dzieci
W kuchence mikrofalowej możesz w szybki i bezpieczny sposób (za pomocą specjalnych woreczków) wysterylizować smoczki, butelki, laktatory i inne produkty przeznaczone dla niemowląt i dzieci. Proces sterylizacji powinien trwać ok. 1,5 minuty.
8. Zdezynfekowane gąbki kuchenne i deski do krojenia
Gąbkę namocz w wodzie z dodatkiem odrobiny białego octu lub soku z cytryny, a następnie podgrzewaj przez minutę w mikrofalówce ustawionej na wysoką temperaturę. W ten sposób zdezynfekujesz gąbkę, która miała kontakt z sokiem surowego mięsa. Zabrudzoną w podobny sposób deskę do krojenia, porządnie umyj, natrzyj cytryną i podgrzewaj przez minutę w mikrofalówce.
9. Podgrzewacz kosmetyków
Żelowe kompresy, odżywcze olejki do włosów czy wosk do depilacji - produkty tego typu możesz z powodzeniem podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Olejki potrzebują zaledwie 10-20 sekund, podobnie jak nawilżające maseczki do twarzy (przed nałożeniem upewnij się, że mają odpowiednią temperaturę).
Znasz jakieś inne nietypowe zastosowania mikrofalówki? Dodaj swój pomysł do szybkich rad na temat dobrych pomysłów na wykorzystanie mikrofalówki.