Autor: Poradopedia.pl | 15 January 2013 09:00
Tagi: gotowanie, kuchnia, mikrofalówka, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Kuchenka, mikrofalowa, -, co, powinieneś, wiedzieć, o, mikrofalówkach?
Kuchenka mikrofalowa stanowi niezbędne wyposażenie każdej nowoczesnej kuchni. Posiada wiele zalet, przede wszystkim możesz w niej szybko ugotować różne potrawy, ale też rozmrażać, opiekać i grillować. Z poniższej porady dowiesz się, jak bezpiecznie korzystać z mikrofalówki.
Mikrofale wprawiają w ruch cząsteczki, które ocierając się o siebie wydzielają energię w postaci ciepła potrzebnego do ogrzania potrawy. Częstotliwość drgania mikrofal jest tak dobrana, aby uzyskać kompromis między szybkością nagrzewania potrawy a głębokością wnikania w nią (najczęściej używana częstotliwość 2,45 GHz umożliwia wniknięcie mikrofal na ok. 2,5 cm do środka produktu). Gotowanie potrawy w kuchence mikrofalowej ma sens tylko wtedy, gdy zawiera ona wodę lub inne cząsteczki, których częstotliwość drgań leży w przedziale drgań emitowanych przez mikrofalówkę. W praktyce oznacza to tyle, że możesz w niej podgrzewać większość potraw, zarówno świeżych jak i mrożonych.
Kuchenka mikrofalowa znacznie szybciej podgrzeje to co jest najbliżej środka naczynia, ponieważ rozprowadza ciepło od wewnątrz do zewnątrz. Talerz obrotowy zainstalowany w jej wnętrzu ma zapewniać równomierne rozprowadzanie ciepła, ale zdarza się że potrawa jest w jednym miejscu bardzo gorąca, a w innym pozostaje zimna.
Aby wszystkie składniki równomiernie się gotowały, powinieneś pokroić je na mniejsze kawałki. Nie podgrzewaj zbyt dużych kawałków mięsa, gdyż skórka się spiecze i będzie gumiasta, a środek pozostanie zimny.
Bardzo dobrym pomysłem jest podgrzewanie potraw dłużej przy jak najmniejszej mocy - zapewni to bardziej równomierne podgrzanie całości i mniejsze będzie ryzyko, że w jakaś część potrawy będzie bardzo gorąca.
Podczas podgrzewania przykrywaj potrawę drugim talerzem żaroodpornym lub specjalną folią aluminiową, przeznaczoną do kuchenek mikrofalowych (możesz też użyć zwykłej folii aluminiowej, ale nie powinna ona zakrywać więcej niż 30%, ani dotykać ścianek mikrofalówki). Dzięki przykryciu, skraplająca się i krążąca para wodna, podgrzeje jedzenie i nie wysuszy go.
Nie wkładaj do kuchenki mikrofalowej szczelnie zamkniętych pojemników, ponieważ może to spowodować małą eksplozję.
Jeśli podgrzewasz jedzenie w kubkach, torebkach czy talerzach plastikowych, rób to jak najkrócej. A w przypadku woreczków plastikowych, pamiętaj o zrobieniu w nich dziurek umożliwiających cyrkulację powietrza.
W mikrofalówce nie gotuj jajek, bo ogrzanie ich zawartości powoduje wzrost ciśnienia wewnątrz skorupki i jej rozsadzenie. Eksplozja może otworzyć drzwiczki kuchenki, a nawet poważnie ją uszkodzić. Są co prawda specjalne pojemniki do gotowania jajek w mikrofalówce, ale trwa to właściwie tyle samo, co w zwykłym garnku.
Do kuchenki mikrofalowej nie wkładaj metalowych naczyń. Mikrofale nie przenikają przez ten materiał, jak przez szkło czy plastik. Ponadto, w miejscach gdzie metal jest cienki, np.: zdobienie talerza, może wystąpić iskrzenie a w konsekwencji pożar.
Swoją szkodliwość mikrofalówka może przejawiać zasadniczo w tym, że bardzo wygodnie przygotowuje się posiłki gotowe - te z plastikowej torebki czy kubka wystarczy tylko podgrzać i spożyć. Musisz jednak pamiętać, że tego typu produkty cechują się dużym stopniem przetworzenia, dużą zawartością soli i tłuszczów oraz znaczną ilością sztucznych dodatków. Korzystaj więc z mikrofalówki rozsądnie i z umiarem - najlepiej wtedy, gdy faktycznie nie masz czasu na tradycyjne gotowanie.