Czego nie jeść na diecie?
Autor: Poradopedia.pl | 28 September 2012 12:30
Tagi: dieta, jedzenie, odchudzanie, Dieta, porada, pomoc, instrukcja, Czego, nie, jeść, na, diecie?
Każda dieta wymaga pewnych wyrzeczeń, ale bez względu na to czy ją stosujemy czy nie, dobrze wiedzieć jak się odżywiać, by zachować ładną sylwetkę. Chcąc zrzucić zbędny tłuszczyk i zachować wagę na odpowiednim poziomie, o pewnych smakołykach po prostu musimy zapomnieć.
Produkty zakazane w procesie odchudzania
- banany, melony;
- białe pieczywo, makarony i kasze;
- biały ryż, dmuchany ryż;
- bób;
- cukier i wszelkie produkty słodzone (m.in.: jogurty owocowe, koktajle mleczne, kompoty);
- krakersy, słone paluszki;
- kukurydza, pop corn, corn flakes;
- lody, desery lodowe, batony;
- mąka pszenna;
- napoje słodzone, coca cola;
- owocowe serki homogenizowane;
- pasztetowa, wątrobianka, tłusty pasztet;
- sery pleśniowe;
- słodkie wypieki;
- smalec, ceres;
- śmietana;
- tłuste sosy;
- tłusty boczek, słonina;
- ziemniaki, frytki, chipsy.
Ponadto:
- soda to źródło pustych kalorii, nie zawiera żadnej wartości odżywczej. Napoje gazowane gaszą pragnienie, ale pijąc je przybieramy na wadze;
- tłuszcze trans znajdują się w wielu produktach spożywczych: smażonych i przetworzonych - są najgorszą formą tłuszczu. Powodują przyrost wagi, ale też wyzwalają tłuszcz z innych części ciała, który następnie odkłada się w okolicy brzucha;
- alkohol, pod każdą postacią szkodzi nie tylko zdrowiu, ale i figurze. Podobnie jak soda, zawiera jedynie puste kalorie i nie ma żadnych wartości odżywczych. Powoduje uczucie sytości, rozluźnia i spowalnia organizm.
Najczęściej popełniane błędy:
- Posiłek jedzony w pośpiechu - złe przeżuwanie pokarmu zakłóca proces trawienia. Każdy kęs należy przeżuwać minimum 30 razy.
- Picie podczas posiłku - powoduje zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego i hormonalnego. Warto przyzwyczaić się do picia na minimum 20 minut przed posiłkiem lub ok. 1,5 godziny po jedzeniu.
- Spożywanie produktów mącznych i słodyczy - skrobia zawarta w produktach mącznych zakleja powierzchnię wchłaniającą przewodu pokarmowego, co sprzyja powstawaniu nadmiaru śluzu. Z kolei słodki smak powoduje zwiększanie masy ciała. Słodycze można zastąpić suszonymi owocami, pestkami (np.: słonecznika) oraz niewielką ilością orzechów.
- Niewłaściwe łączenie produktów - osłabia aparat enzymatyczny, przez co pokarm trawiony jest z ogromnym trudem. Część zaczyna gnić, a resztę organizm zamienia w tłuszcz.
- Jedzenie przed telewizorem - jedząc posiłek i jednocześnie oglądając telewizję, nasz mózg nie wie czy kierować procesem trawiennym, czy przerabiać informację pochodzącą z ekranu. Proces trawienia zostaje wówczas zaburzony, a my jemy więcej.
- Siedzący tryb życia - w ciągu dnia nasze ciało powinno wykonać ok. 1000 różnych, w miarę intensywnych ruchów. Do obciążenia fizycznego organizmu potrzebna jest energia, przeważnie pobierana z tkanki tłuszczowej.
- Jedzenie w stanie poddenerwowania - w takiej sytuacji żywność pochłaniana jest bez umiaru. W pierwszej kolejności na stres reaguje wątroba, przy czym następuje gwałtowne zwężenie dróg żółciowych. To powoduje, iż pokarm nie jest trawiony.
- Leżenie po jedzeniu - zjedzony posiłek jest przekształcany w tłuszcz. Zamiast leżeć, warto pochodzić na piętach, aby zapewnić dodatkowy dopływ krwi do żołądka i tym samym lepsze trawienie.
- Jedzenie przed snem - nocą organizm powinien spać i regenerować siły. Opychanie się późnym wieczorem spowoduje jedynie przyrost tkanki tłuszczowej, a także kamienie w wątrobie i nerkach.
- Spożywanie produktów rafinowanych - są pozbawione naturalnych witamin, mikro i makroelementów. Organizm pobiera z nich jedynie puste kalorie, dlatego nawet po obfitym posiłku odczuwamy głód. W rezultacie jemy kilka razy więcej, niż potrzeba.
Aktywność fizyczna jest bardzo ważna w procesie odchudzania, ale jeszcze większe znaczenie ma rozsądne odżywianie się. Uprawianie sportu nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeśli będziemy łamać określone zasady żywieniowe.