Potrawy ze świeżych borowików
Autor: Poradopedia.pl | 5 August 2012 09:11
Tagi: borowiki, grzyby, prawdziwki, Kuchnia, porada, pomoc, instrukcja, Potrawy, ze, świeżych, borowików
O przydatności kulinarnej grzybów decydują w głównej mierze ich walory smakowe. Wśród nich najbardziej cenione są borowiki (prawdziwki) i to właśnie z nich proponujemy kilka oryginalnych potraw.
Tradycyjna zupa grzybowa
Składniki:
- 4 borowiki;
- bulion grzybowy;
- 3 ziemniaki;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- śmietana 12%;
- natka pietruszki;
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W garnku z wodą rozpuszczamy bulion (ilość kostek zależy od ilości wody). Dodajemy obrane, pokrojone ziemniaki i startą na dużych oczkach marchewkę.
- Borowiki drobno kroimy, a cebulę siekamy i podsmażamy z grzybami na maśle. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do gotującej się wody. Dodajemy łyżkę posiekanej natki pietruszki.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną.
Krem ze świeżych borowików
Składniki:
- 30 dag borowików;
- 2 l wywaru z włoszczyzny;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 15 dag masła;
- 1 cebula;
- śmietana 30%;
- sól, pieprz;
- mrożone ciasto francuskie.
Sposób przygotowania:
- Borowiki myjemy i rozdrabniamy, a następnie podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulą - dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie podlewamy bulionem i miksujemy.
- Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę i łączymy ją z zupą. Całość zagotowujemy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec zabielamy śmietaną.
- Zupę-krem przelewamy do żaroodpornej bulionówki. Z rozmrożonego ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy większej niż bulionówka i nakładamy na jej wierzch. Zapiekamy w ok. 190 stopniach C przez 10-12 minut.
Kotlety mielone z borowików
Składniki:
- 40 dag grzybów;
- 1/8 l mleka;
- 1 jajko;
- cebula;
- 10 dag czerstwej bułki;
- 5 dag tartej bułki;
- tłuszcz do smażenia;
- sól, pieprz;
- koperek lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Grzyby czyścimy, płuczemy, szatkujemy, a następnie dusimy pod przykryciem wraz z pokrojoną cebulą oraz tłuszczem (ok. 3 dag). Wlewamy 2-3 łyżki wody i czekamy, aż płyn odparuje.
- Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, po czym dobrze odciskamy. Grzyby i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajko, sól, pieprz oraz posiekaną zieleninę i wszystko starannie mieszamy (jeśli masa jest zbyt rzadka, wsypujemy 2-3 łyżki bułki tartej).
- Z masy formujemy nieduże kotleciki i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Pierogi ze świeżymi borowikami
Składniki:
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka wody o temperaturze ok. 75 stopni C;
- sól.
Farsz
- 30 dag borowików;
- 2 cebule;
- 2 łyżki masła;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby (same kapelusze) czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy przez 3 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy grzyby i dusimy je, aż odparuje wytwarzający się sos. Podsmażone składniki wykładamy na sito. Obsączone grzyby i cebulę drobno siekamy, a następnie przyprawiamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
- Mąkę przesiewamy przez sito. Na stolnicy formujemy z niej kopczyk i robimy wgłębienie. Do mąki dodajemy wodę i sól - wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie wyrabiamy ponownie, aż przestanie się kleić i stanie się idealnie gładkie.
- Ciasto wałkujemy na pożądaną grubość, a następnie wycinamy z niego koła (za pomocą szklanki) i nakładamy farsz. Po starannym zlepieniu brzegów, wrzucamy pierogi do gotującej się wody. Wyciągamy je z garnka, kiedy wypłyną na wierzch.
Sos staropolski z borowików
Składniki:
- 15 kapeluszy borowików;
- 1 szklanka rosołu;
- 1 cebula;
- 1 łyżka mąki;
- 2 łyżki masła;
- 1/2 szklanki śmietany;
- 1 łyżka posiekanego koperku;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczone i umyte grzyby drobno szatkujemy, a cebulę siekamy.
- Na maśle podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy grzyby. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec duszenia, grzyby podsypujemy mąką i zasmażamy ją, aż straci smak surowizny. Całość podlewamy rosołem i zagotowujemy.
- Sos doprawiamy do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy do niego lekko spienioną śmietanę oraz koperek.
Tagiatelle z borowikami
Składniki:
- 50 dag makaronu tagiatelle;
- ok. 40 dag borowików;
- 1 cebula;
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina;
- 1/2 szklanki śmietany kremówki;
- natka pietruszki;
- olej do smażenia;
- sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
- W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i szklimy ją na patelni. Dodajemy borowiki i chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy winem. Całość doprawiamy do smaku i dusimy przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz większą część posiekanej natki pietruszki.
- Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Gotowe danie przekładamy do ciepłej salaterki i posypujemy resztą natki.
Risotto z borowikami
Składniki:
- 50 dag borowików;
- 1 szklanka ryżu do risotto;
- 1 l rosołu z kury;
- 10 dag startego parmezanu;
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina;
- 4 łyżki oliwy;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- 1 łyżka masła;
- natka pietruszki;
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Grzyby czyścimy i kroimy na cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy grzyby i smażymy, aż płyn odparuje. Następnie wsypujemy suchy ryż i smażymy mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste.
- Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Stopniowo dodajemy po łyżce gorącego rosołu. Gotujemy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 20 minut stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna.
- Patelnie zdejmujemy z ognia, kiedy risotto nabierze kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy masło i starty parmezan - całość mieszamy i lekko podgrzewamy. Na koniec danie posypujemy natką pietruszki.
- Podajemy natychmiast po ugotowaniu.
SMACZNEGO!!!